Benadeelt Publieke Omroepen Fonds Joodse programma’s?
Nieuws

Benadeelt Publieke Omroepen Fonds Joodse programma’s?

Redactie 25 februari 2019, 00:00
Benadeelt Publieke Omroepen Fonds Joodse programma’s?

Van de elf aanvragen die de Joodse redactie van de Evangelische Omroep de afgelopen twee jaar deed bij het NPO-fonds, een subsidiefonds voor programmamakers, zijn alle elf afgewezen. Ook een voorstel voor een programmaserie over Westerbork door Gouden Kalfwinnaar Theu Boermans voor de KRO/NCRV werd afgewezen. Programmavoorstellen van productiebedrijven waarvan medewerkers in de commissie van het NPO-fonds zitten, werden toegekend. Dit blijkt uit een artikel dat maandag verscheen in de NRC. Al langer vonden medewerkers van de Joodse redactie bij de EO het vreemd dat hun voorstellen categorisch werden verworpen. Eindredacteur Joodse programma’s Alfred Edelstein, voormalig directeur van de opgeheven Joodse Omroep, staat bekend als een uitstekend programmamaker met een lange staat van dienst. De EO staat achter de feiten die Edelstein in het artikel naar voren brengt. “De feitelijke bewering van Alfred Edelstein (Joodse redactie EO) dat alle elf inzendingen die hij indiende zijn afgekeurd, klopt. Dit is een opvallend gegeven,” laat woordvoerder Cornelis Vlot het NIW weten.

De EO diende daarom in 2018 al een klacht in bij de Commissie Integriteit Publieke Omroep, CIPO. Maar de CIPO zegt niets te kunnen doen en verwijst de omroep naar de Raad van State.

Begrijpt Vlot dat dit de schijn van bewuste benadeling wekt? Daarop antwoordt hij bevestigend.

Ook andere makers beklagen zich over het twee jaar oude fonds, waarvan de besluitvorming niet transparant is en zelfs niet wordt gemeld welke commissieleden welke programma’s (dus eventueel ook eigen, of producties van zakelijk verbonden producenten) beoordelen. De producent van Westerbork stapte naar de onafhankelijke NPO Geschillencommissie. Die is vernietigend over de procedures van het NPO-fonds.

Omdat Edelstein met zijn protesten niets dan dichte deuren vond, wil hij nu naar de Raad van State stappen.

Het NPO-fonds heeft de beschikking over vele subsidiemiljoenen. In 2017 en 2018 is in totaal 24,8 miljoen euro aan de publieke omroepen uitgedeeld. Het geld daarvoor is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ter beschikking gesteld.

Er heerst angst bij de publieke omroepen, omdat zij wel kritiek hebben, maar ook financieel afhankelijk zijn van het fonds: “Dat is ook de reden waarom het zo lang stil gebleven is. Goed dat dit nu eindelijk naar buiten komt,” meldt een Hilversumse bron die juist vanwege die angst anoniem wil blijven: “Natuurlijk zal het Fonds reageren met: ‘Ja hoor, we maken best programma’s over Jodendom en bijvoorbeeld Israël.’ Maar daar wordt niet bij gezegd dat die programma’s, zeker ook ten opzichte van de staat Israël, eenzijdig negatief zijn.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking