Biden naar Israël
Nieuws

Biden naar Israël

Redactie 25 april 2022, 14:22
Biden naar Israël
United States Vice President Joe Biden seen waving as he boards his plane after after 2 days visit to Israel and the Palestinian Territories. Photo by Matty Stern/US Embassy of Tel Aviv ***US EMBASSY TEL AVIV HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES*** *** Local Caption *** ?'? ????? ??? ???? ????? ????? ????? ??? ????? ????

De Amerikaanse president Joe Biden zal binnenkort Israël bezoeken.

Dat doet hij op uitnodiging van de Israëlische premier Naftali Bennett. De twee spraken elkaar afgelopen zondag telefonisch.

Bennett maakte van de gelegenheid gebruik om Biden op de hoogte te houden van de inspanningen van Israël om het geweld en de ophitsing in Jeruzalem te stoppen. Dit weekend raakten minstens 57 Palestijnen gewond na confrontaties met Israëlische politie. De veiligheidstroepen werden met onder meer stenen en molotovcocktails bekogeld.

Biden zei tijdens het gesprek te hopen op een ‘vreedzame afsluiting van de ramadan’, daarnaast benadrukte hij zijn ‘niet aflatende steun voor Israël en zijn defensiebehoeften’. Ook werd er gesproken over de Iraanse nucleaire dreiging. Iran eiste kortgeleden dat de VS de Islamitische Revolutionaire Garde van een Amerikaanse zwarte lijst voor terreur zou halen. Tijdens het telefoontje maakte Bennett duidelijk dat Israël die stap niet ziet zitten. “Ik ben er zeker van dat president Biden, die een echte vriend van Israël is en om zijn veiligheid geeft, de Revolutionaire Garde niet zal verwijderen van de lijst van terroristische organisaties”, aldus de premier.

Aan het einde van het gesprek ging de Amerikaanse president in op een uitnodiging om Israël te bezoeken. Wanneer Biden naar de Joodse staat zal afreizen staat nog niet vast, maar volgens het Witte Huis moet het bezoek ergens in de komende maanden plaatsvinden. Biden bezocht Israël in 2016 als vicepresident, maar deed dat nog niet eerder als president.

Deze week reist Eyal Hulata, de Israëlische nationale veiligheidsadviseur, wel naar de VS voor een afspraak met Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van Amerika.

Foto: Biden tijdens zijn bezoek in 2016. Credit: Flash90

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking