Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Bierkaai

Commentaar hoofdredacteur Esther Voet

Esther Voet 16 januari 2020, 08:30
Bierkaai

De Tweede Kamer sleept de salafistische Utrechtse alFitrah-moskee voor de rechter omdat de moskee inzage moet geven in buitenlandse financiering, in het kader van ‘ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen’. Maandag gingen bij het EO-Radio 1-programma Dit is de Dag hoogleraar sociologie Ruud Koopmans en de advocaat van de moskee, Anis Boumanjal, daarover onder leiding van Tijs van den Brink in discussie.

De moskee is volgens de wet verplicht om die informatie te geven. De moskee weigert. Het verweer van Boumanjal: het gaat alleen maar om moskeeën en ‘Joodse instellingen krijgen ook geldsteun’, en wat een onvrij land is, vindt Boumanjal discutabel. We weten allemaal dat Boumanjal duidt op Israël, en wíj weten ook allemaal dat de Joodse gemeenschap eerder geld schenkt aan Israël dan andersom. Kortom: een heel foute opmerking, maar tegengesproken werd hij niet.

Dit is wat we vaker zien en horen, ‘ja, maar de Joden’. Alsof Joden vanuit Nederlandse religieuze instellingen worden geradicaliseerd. Daarom stuit het me tegen de borst dat Boumanjal dit straffeloos kon zeggen. Zo’n opmerking is het zoveelste druppeltje op een steen die al heel lang wordt uitgehold.

In dat kader een ander voorbeeld. NRC publiceerde een klein jaar geleden een artikel waaruit bleek dat de Joodse afdeling van diezelfde EO vanuit de NPO geen subsidie kreeg voor hun programma aanvragen. Die programma’s konden dus niet worden gemaakt. De voorman van de Joodse afdeling van de EO, Alfred Edelstein, kwam daarover in NRC aan het woord. De conclusie van dat artikel was dat er in Hilversum een angstcultuur heerst. Dus uit de school klappen is uit den boze. Sindsdien zit klokkenluider Edelstein thuis.

Vergelijk hem met Raoul Heertje en Frans Bromet. Die kregen wel fondsen om voor primetime (20.15) een tv-programma te maken. Daarin wordt een zeer kritisch en eenzijdig beeld van Israël geschetst. Niets effectiever immers dan Joden die andere Joden in een kwaad daglicht stellen.

De een niet, de ander wel. Geen wonder dat het luister- en kijkerspubliek een eenzijdig beeld krijgt. Hilversum creëert dat, versluierd, door bij de een de geldkraan dicht te draaien, en bij de ander open.

En als zelfs de foute opmerking van zo’n advocaat van een radicaal salafistische moskee bij de EO niet meer wordt tegengesproken, zelfs niet door Tijs van den Brink, creëert dat bij mij het gevoel dat wij, als personen met feitenkennis, vechten tegen de bierkaai.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (9)
Hanneke Gelderblom 16 januari 2020, 10:14
Maar gelukkig ga jij onverschrokken door en met jou het NIW
Berthe Hagens 16 januari 2020, 19:59
Scherpe analyse!
Raoul Heertje 16 januari 2020, 21:01
Inderdaad schandalig dat de toonaangevende documentairemaker Frans B. fondsen krijgt van de NPO. Volgens Israël is B. (Joodse vader) weliswaar niet-Joods maar toen de NPO besloot een eenzijdig beeld te creeëren van Israël kwamen ze uiteindelijk toch bij hem uit. De Jood Heertje mocht mee van het NPO-geld op voorwaarde dat we Avi Dichter, Daniël Luria , David Horovitz, André Boers, Jucha Engel, Rabbijn Yosef Carmel, diverse kolonistenleiders en andere notoire Israëlhaters ruimschoots aan het woord zouden laten. Goed dat mevrouw Voet eindelijk heeft ontmaskerd hoe de NPO werkt. ps Jammer dat jullie alleen vleiende reacties plaatsen en deze milde kritiek al 4 x weigeren te plaatsen. Succes met de bierkaai!
Ferdinand 17 januari 2020, 08:44
Waarom horen we deze wijze woorden nooit bij Jinek?
Monica 17 januari 2020, 12:45
Het NIW zou dagelijks uit moeten komen
Albert 17 januari 2020, 15:07
Wederom zeer goed. Maar waarom tekst? Dit moet nodig in Talkshows, en naast de feiten tevens de mooie rijke cultuur van het Jodendom. Alle goeds, Nederland is erg sleets en "Apethetic" geworden.
Gershon 17 januari 2020, 17:25
Zou mevrouw Voet aub willen overwegen zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer? Mijn stem heeft ze.
Pim 17 januari 2020, 19:28
Die vd Brink, Heertje en Bromet zullen wel weer te laf zijn om te reageren op dit waterdichte feitenrelaas van topper Esther. Wat een armoe.
Eva 18 januari 2020, 12:50
Die Tijs van den Brink komt tenminste nog met een slap weerwoord tegen deze fantastische column. Bromet en Heertje zijn te arrogant en blind om zich te verweren.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *