Bloedgeld
Nieuws

Bloedgeld

Administrator 12 januari 2018, 00:00
Bloedgeld

Foto: Claudia Kamergorodski

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra bracht deze week een bliksembezoek aan Israël en de Westbank. Dit soort bezoeken wordt altijd minutieus vanuit het ministerie voorbereid door er vooral voor te zorgen dat de Palestijnen zich niet achtergesteld voelen. Ervaring leert dat het aantal bezoekuren aan de ‘ene’ en de ‘andere’ kant tot op zo ongeveer de minuut worden afgewogen. Nederland en Israël zijn van oudsher goede vrienden en ook Halbe Zijlstra staat sympathiek tegenover de Joodse staat. Maar de afgelopen jaren is gebleken dat Nederland in verband met het gemeenschappelijke Europese buitenlandbeleid steeds minder speelruimte heeft – of neemt – om die vriendschap in woord en daad te onderhouden. ‘Brussel is leidend’ is de stelregel in Den Haag.

Lang niet alle lidstaten van de Europese Unie houden zich daar overigens aan. Zweden bijvoorbeeld laat geen kans onbenut om een duidelijke voorkeur uit te spreken voor BDS-activiteiten en beslissingen te nemen ten faveure van de Palestijnen (terwijl ze van de bescherming van de Joodse gemeenschap in eigen huis een puinhoop maken, zie pagina 8). Tsjechië, Hongarije en Roemenië daarentegen hebben zich opgeworpen als een standvastige vriend van de Joodse staat. Maar daar waar beslissingen ten opzichte van Israël politiek ook maar een beetje gevoelig liggen, verschuilt Nederland zich meer en meer achter de blauwe vlag met gele sterretjes.

De avond voordat Zijlstra een bezoek aan de Westbank bracht, werd daar een rabbijn vermoord: Raziel Shevach, vader van zes kinderen. Een terrorist opende vanaf de kant van de weg het vuur op zijn auto. Hamas juichte de aanval naar hartenlust toe en ongetwijfeld zijn er grote groepen Palestijnen op de Westbank die er net zo over denken. En de Palestijnse Autoriteit zal het niet zeggen, maar de haatspraak die het in eigen media en op scholen ten opzichte van Joden aan de dag legt, werkt terroristische aanvallen in de hand. Vooral als we bedenken dat de PA die extremisten blijft betalen voor hun ‘heldendaad’.

Hoewel zelfs voormalig minister Frans Timmermans het al met Abbas over dit bloedgeld heeft gehad, betaalt de PA nog steeds tot 2500 euro (hoe meer doden, hoe langer de gevangenisstraf, hoe hoger de bonus) uit. Ik hoop dat Zijlstra daarover toch een boompje met de Palestijnse leider heeft opgezet. Of heeft hij gedacht: ‘da’s er nou echt een voor Brussel’?

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking