Breivik: ‘Helft Israëli’s moet sterven’
Buitenland

Breivik: ‘Helft Israëli’s moet sterven’

Redactie 05 augustus 2011, 00:00

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik piekerde over ‘het Joodse probleem’ in Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten en geloofde dat de helft van de Israëlische Joden gedood of gestraft zou moeten worden en driekwart van de Amerikaanse en Europese.
Analyse door de Community Security Trust (een Brits-Joodse antisemitisme-waakhond) van Breiviks 1516 pagina’s tellende manifest leert dat Breivik een ambivalente houding had jegens Israël en de Joden. Hij heeft positieve commentaren op Israël, maar hij gelooft ook dat ‘waar ze in grote aantallen leven, ze een probleem voor dat land creëren’. ‘Er is geen Joods probleem in West-Europa (behalve in Groot-Brittannië en Frankrijk) omdat daar maar een miljoen Joden leven, maar de Verenigde Staten, met meer dan zes miljoen Joden (600 procent meer in dan Europa) heeft een aanzienlijk Joods probleem.’ ‘Ongeveer 75 procent van de Europese/US Joden steunt het multiculturalisme, terwijl 50 procent van de Israëlische Joden hetzelfde doet’. Omdat hij elders schreef dat supporters van het multiculturalisme moeten worden gedood of opgesloten, is de consequentie duidelijk.
Volgens de CST is Breiviks denken typerend voor antisemieten, omdat de Jood ‘symbool is voor alles wat de antisemiet haat en vreest’. Toch ziet ook de CST een beweging van klassiek antisemitisme naar een gunstiger visie op Israël, gebaseerd op het idee ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’. Breivik bekritiseert de neonazi’s omdat ze geobsedeerd zijn door Joden. Hij claimt dat hij Hitler haat vanwege diens haat tegen de Joden en de daaropvolgende Holocaust (die hij niet ontkent), volgens hem de oorzaken van het multiculturalisme dat uiteindelijk Europa zal verwoesten. Joden moeten volgens Breivik worden behandeld als alle Europeanen: multiculturele Joden zijn vijanden, en de cultureel conservatieve potentiële bondgenoten.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking