BREKEND: Netanyahu vervolgd in corruptiezaak
Nieuws

BREKEND: Netanyahu vervolgd in corruptiezaak

Redactie 28 februari 2019, 00:00
BREKEND: Netanyahu vervolgd in corruptiezaak

De Israëlische procureur-generaal, Avichai Mandelblit, heeft zojuist bekendgemaakt dat premier Benjamin Netanyahu zal worden vervolgd wegens corruptie. In twee andere zaken zal hij aangeklaagd worden wegens vertrouwensbreuk. Netanyahu’s vrouw Sarah zal niet vervolgd worden.

De beslissing van Mandelblit (rechts op de foto naast Netanyahu) kan grote consequenties hebben voor de parlementsverkiezingen op 9 april. De premier hoeft zich niet terug te trekken uit de verkiezingsstrijd, maar uit een gloednieuwe peiling van The Times of Israel blijkt veel kiezers zich nu van Likoed zullen afkeren. Ook andere rechtse partijen, potentiële coalitiepartners van ‘Bibi’, lijken nu kiezers kwijt te raken, terwijl de ‘Blauw-Witte’ oppositie-alliantie van Benny Gantz en Yair Lapid goed garen lijkt te spinnen.

Op het laatste moment had Likoed nog via het Hooggerechtshof geprobeerd Mandelblit tegen te houden met de redenatie dat bekendmaking van zijn besluit vóór 9 april een oneerlijke beïnvloeding van de verkiezingsuitslag zou betekenen. Het Hooggerechtshof in Jeruzalem gaf aan deze klacht echter geen gehoor.

Er lopen diverse onderzoeken naar Netanyahu wegens corruptie. Zo is er de ‘Zaak 4000’ waarin hij deregulering zou hebben doorgedrukt voor telecommunicatiebedrijf Bezeq. Dit in ruil voor positieve berichtgeving op de populaire nieuws- en opiniewebsite Walla. Die site is in handen van Bezeq-eigenaar Shaul Elovitch. In twee andere zaken, ‘1000’ en ‘2000’ wordt de premier vervolgd wegens  het breken van publiek vertrouwen, een minder zwaar vergrijp. Alleen in de ‘Zaak 3000’ gaat Netanyahu helemaal vrijuit.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking