CIDI: minder antisemitische incidenten in coronajaar
Nieuws

CIDI: minder antisemitische incidenten in coronajaar

Redactie 14 april 2021, 16:09
CIDI: minder antisemitische incidenten in coronajaar

Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) registreerde in 2020 in totaal 135 antisemitische incidenten.

Dat schrijft de instelling in het jaarlijkse onderzoek voor de Antisemitisme Monitor. Het aantal is hetzelfde als in 2018 en fors minder dan de 182 incidenten in piekjaar 2019.

Toch is er geen reden om aan te nemen dat antisemitisme in Nederland daadwerkelijk afneemt. Aangezien Nederland voor het grootse deel van 2020 in lockdown verkeerde, zou het aantal incidenten afgenomen moeten zijn. Simpelweg omdat het aantal fysieke ontmoetingen en interactie in het openbaar beperkt werd vanwege de coronamaatregelen.

Volgens het CIDI zijn er dan ook flink minder incidenten geregistreerd in de openbare ruimte, maar zijn er schriftelijk wel behoorlijk wat antisemitische uitingen gedaan. Opvallend genoeg doet het CIDI geen onderzoek naar antisemitische uitingen op sociale media, waar juist veel antisemitisme voorkomt.

Hoewel het aantal meldingen dus is afgenomen, zegt het CIDI dat het antisemitisme in 2020 ‘in kwalitatieve zin giftiger is geworden’. Door de coronacrisis zou het geloof in complotmythes als een ‘Joodse overheersing’, of zelfs de beschuldiging dat Joden het coronavirus hebben gemaakt, toenemen.

Het volledige rapport van het CIDI leest u hier.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking