Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Commissie: geen antisemitisme Cliteur

Redactie 29 januari 2021, 15:32
Commissie: geen antisemitisme Cliteur

Volgens de Commissie Corstens is er geen sprake van antisemitisme binnen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.

Dat concludeert de commissie, die bestaat uit Geert Corstens, oud PvdA Tweede Kamerlid Angelien Eijsink en oud-notaris Marnix Aarts, op basis van gesprekken met 27 promovendi en oud-promovendi. Ook is er gesproken met medewerkers en oud-medewerkers van de faculteit.

Het onderzoek werd ingesteld nadat hoogleraar Paul Cliteur er van beschuldigd werd jarenlang antisemitische uitlatingen van Thierry Baudet te hebben genegeerd. Cliteur begeleidde hem in Leiden bij zijn promotie. Ook zat Cliteur tot voor kort in de Eerste Kamer voor Forum voor Democratie.

Cliteur zou meerdere keren zijn gewezen op antisemitische uitspraken van Baudet, maar hij zou nooit ingegrepen hebben.

De onderzoekscommissie concludeert nu dat de hoogleraar niets te verwijten valt. Opvallend is dat uit het onderzoek blijkt dat een student in 2008 Baudet had horen zeggen dat ‘de Holocaust nodig was geweest om het christendom in West-Europa te redden’. Baudet ontkent volgens de commissie dit gezegd te hebben. Bovendien heeft de student Cliteur hier nooit over op de hoogte gebracht, aldus de onderzoekers.

De Leidse rector magnificus Carel Stolker zegt blij te zijn met de resultaten. “Door het rapport zijn de zorgen over deze geruchten over antisemitisme weggenomen. Dat is heel belangrijk: allereerst voor de betrokken hoogleraar en de medewerkers van de afdeling, maar natuurlijk ook voor de medewerkers en studenten van de faculteit en van de universiteit.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *