
Haneen Zoabi
Ook de Kristallnachtherdenking 2015 lijkt niet te kunnen verlopen zonder een rel. Aanleiding is wederom de schaduwherdenking, die op 8 november zal worden gehouden.
Het is elk jaar weer raak. De herdenking van de Kristallnacht op 9 november 1938 waarmee de officiële start van de Jodenvervolging in nazi-Duitsland wordt herdacht, kan ook dit jaar niet rustig verlopen. Op 9 november organiseert het Centraal Joods Overleg een bijeenkomst in de Esnoga en bij de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, waar de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb zal spreken. De dag daarvoor vindt er een plechtigheid plaats bij het monument voor het Joodse Verzet, onder de rook van het Amsterdamse stadhuis, in aanwezigheid van het Arabische Knessetlid Haneen Zoabi.
Zoabi staat bekend om haar zeer kritische houding ten opzichte van Israël. Zij zal praten over de ‘discriminatie in Israël van de Palestijnen’, zo is te lezen op website www.grenzeloos. org. De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting en wordt onder meer ondersteund door Een Ander Joods Geluid, Nederland bekent Kleur en het Palestina Komitee. Dit zijn organisaties die kunnen worden gerekend tot de BDS-beweging (Boycott, Divestment and Sanctions), die Israël internationaal op politiek en cultureel niveau willen isoleren.
Gekaapt
Al sinds 2010 staan deze alternatieve herdenkingen in het teken van het leveren van kritiek op Israël en worden er vergelijkingen gemaakt tussen de situatie van het Palestijnse volk nu en het Joodse volk toen. Ook worden parallellen getrokken met de houding ten opzichte van allochtonen in Nederland anno nu met de situatie van de Joden in 1938. Dat tot ongenoegen van veel Joodse groeperingen en organisaties, die wat er nu in onze samenleving speelt niet in verhouding vinden staan met de gebeurtenissen van toen.
Critici menen in de uitnodiging van Zoabi te zien dat de organisatie er een anti-Israël agenda op na houdt
Oorspronkelijk wilde het CJO, organisator van de officiële herdenking, eens in de vijf jaar een herdenking houden. Daarop speelden de protestorganisaties handig in. Zij besloten elk jaar een herdenking te houden. Zo werd de Kristallnachtherdenking volgens Joodse organisaties ‘gekaapt’ om daar anti-Israël bijeenkomsten van te maken. Dat deed het CJO beslissen om toch weer jaarlijks een waardige bijeenkomst in de Esnoga te houden, met als gevolg dat er nu twee herdenkingen zijn met een totaal verschillend karakter.
Scriba PKN
De alternatieve Kristallnachtherdenking heeft sindsdien in het teken gestaan van allerlei rellen. Bijvoorbeeld vorig jaar, toen op het nippertje kon worden voorkomen dat de scriba van de Protestantse Kerken Nederland, dr. Arjan Plaisier, naast Fatima Elatik en SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen op deze alternatieve bijeenkomst zou spreken. Ook dit jaar kon een controverse niet uitblijven. Deze keer is de eer aan Haneen Zoabi, die diverse studies volgde aan Israëlische universiteiten, onder meer deelnam aan de Gaza Flotilla en in de Knesset Israël voortdurend bekritiseert als staat voor het Joodse volk. Critici menen in de uitnodiging van Zoabi te zien dat de organisatie van deze bijeenkomst niet zozeer gelijkheid van burgers hier in Nederland voorstaat, wat de boodschap van een Kristallnachtherdenking zou moeten zijn, maar er eerder een anti-Israël agenda op na houdt. Zeker omdat met de huidige vluchtelingencrisis en de gebeurtenissen in Syrië, waar minderheden worden verjaagd en vermoord, wel andere gasten denkbaar zouden zijn geweest.
De officiële Kristallnachtherdenking, met burgemeester Aboutaleb, georganiseerd door het CJO, vindt plaats in de Esnoga en de Hollandsche Schouwburg op 9 november vanaf 20.00 uur.