Dader gedood bij gijzeling in synagoge
Nieuws

Dader gedood bij gijzeling in synagoge

Redactie 16 januari 2022, 12:44
Dader gedood bij gijzeling in synagoge

Een man heeft zaterdag vier mensen gegijzeld in een synagoge in de Amerikaanse stad Colleyville. De gijzeling kwam ten einde toen de FBI het gebouw binnendrong. De man werd daarbij gedood, maar het is niet duidelijk of dat kwam door een voorgevecht met de FBI of dat hij zelfmoord pleegde. De gegijzelden raakten niet gewond.

Het ging om een rabbijn en drie andere personen die op het moment van de gijzeling in de synagoge aanwezig waren. De vier waren bezig met een dienst die via Facebook-live werd uitgezonden. Een deel van de gijzeling was op de beelden te zien.

Volgens Amerikaanse media zou de gijzelnemer Muhammad Siddiqui heten. Op de livestream zei hij te gaan sterven. Hij gijzelde de Joden om zijn zus, de veroordeelde terroriste ‘Lady Qaeda’, vrij te krijgen. Zij werd in 2010 veroordeeld tot 86 jaar cel omdat ze in Afghanistan probeerde Amerikaanse militairen te doden. Ook zou de banden hebben met Al Qaeda.

De man zei tegen de FBI meerdere bommen in de synagoge te hebben verstopt. Het is niet duidelijk of hij verder gewapend was.

Volgens de FBI is het ‘onduidelijk waarom de man de synagoge uitkoos. Een woordvoerder zegt dat de man zich niet tot de Joodse gemeenschap zou hebben gericht met zijn actie. President Biden sprak zich echter wel meteen uit tegen antisemitisme.  “We zullen de komende dagen meer te weten komen over de motieven van de gijzelnemer. Maar laat me duidelijk zijn tegen iedereen die haat wil verspreiden: we verzetten ons tegen antisemitisme en tegen de opkomst van extremisme in dit land.”

Ook de Israëlische premier Naftali Bennett sprak zich uit. Hij zei de situatie nauwlettend in de gaten te houden. “Dit is een herinnering dat antisemitisme nog steeds leeft en we het wereldwijd moeten blijven bestrijden.”  

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking