David Grossman krijgt Erasmusprijs
Nieuws

David Grossman krijgt Erasmusprijs

Redactie 04 maart 2022, 12:00
David Grossman krijgt Erasmusprijs

De Israëlische auteur David Grossman heeft de Erasmusprijs toegekend gekregen. Dat maakte de Stichting Praemium Erasmianum gisteren bekend.

De Erasmusprijs is een oeuvreprijs voor iemand die een ‘buitengewone bijdrage heeft geleverd op het gebied van geesteswetenschappen, sociale wetenschappen of kunsten’. Daarbij krijgt de winnaar een geldbedrag. Grossman ontvangt naast de titel 150.000 euro.

Grossman is een van de bekendste schrijvers van Israël. Volgens de jury past zijn oeuvre goed bij het thema van de Erasmusprijs van dit jaar: ‘Verbinders in een verdeelde wereld’. De schrijver heeft zich regelmatig uitgesproken voor vrede in het Midden-Oosten en tussen Israël en buurlanden.

In 2016 riep hij de Israëlische regering op om de oorlog in Libanon te beëindigen. Dat deed hij toen samen met schrijver Amos Oz. Twee dagen later kwam zijn zoon om door een antitankraket. Hij schreef hierover in zijn boek Een vrouw op de vlucht voor een bericht, waarin een Israëlische moeder haar zoon verliest nadat hij als soldaat naar het front gaat.

Tot nu toe heeft Grossman twintig romans, kinderboeken en essays geschreven. De jury van de Erasmusprijs noemt hem een ‘ware humanist’.

Koning Willem-Alexander, beschermheer van de stichting, zal de prestigieuze prijs uitreiken.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking