De Joodse stem
Nieuws

De Joodse stem

Administrator 26 augustus 2016, 00:00
De Joodse stem

NIW foto Esther commentaar 14 jan 2016We moeten nog even, tot 8 november. Tot die tijd zullen de Amerikaanse verkiezingen vrijwel dagelijks de huiskamer binnenkomen. Zelden waren twee kandidaten minder populair bij hun eigen partij dan nu Clinton bij de Democraten en Trump bij de Republikeinen.

Toen ik dit voorjaar tijdens Super Tuesday in Washington op een Hillary-feestje was, wilde de sfeer er ook maar niet inkomen. Ondanks de goede uitslagen voor het Clinton-kamp bleef die lauw. Heel lauw. En het e-mailschandaal dat haar nu al jaren achtervolgt, waait maar niet over. Terecht overigens, want iedere andere werknemer op het Department of State zou er subiet voor zijn ontslagen.

Voor het Trump-kamp is het prijsschieten en het zal geen moment onbenut laten om de Amerikaan daar even fijntjes op te wijzen. Hoewel, fijntjes, dat woord staat bij de man zelf in ieder geval niet in het woordenboek. Trump is een ongeleid projectiel, van wie iedereen zich zou moeten afvragen of je hem wel in de buurt van de rode knop wil hebben.

De Joodse stem is traditioneel Democratisch, hoewel die relatie na vier jaar Obama toch hier een daar een deuk heeft opgelopen. Overigens, wist u dat de eerste Jood in 1845 zijn opwachting maakte in het Congres? Het duurde tot 1906 voordat een Jood werd opgenomen in de regering. En het is precies honderd jaar geleden dat de eerste Joodse rechter zitting nam in het invloedrijke Supreme Court.

Beide presidentskandidaten koketteren met hun Joodse familie. Clintons dochter Chelsea is getrouwd met de Joodse Marc Mezvinsky en Trumps dochter Ivanka kwam uit toen zij trouwde met Jared Kushner, naar verluidt zijn belangrijkste adviseur. Of hem dat populair maakt bij Amerikaanse Joden is zeer twijfelachtig, zijn voorganger George W. Bush kreeg destijds niet meer dan 11 procent van de Joodse stem. Mocht u net als ik een politieke junkie zijn en willen weten hoe Leon de Winter erover denkt, dan kunt u zondag uw hart ophalen bij Likoed Nederland in samenwerking met Mizrachi (zie daarvoor hun respectievelijke websites).

Precies een maand voor de Amerikaanse, zullen de Palestijnse verkiezingen gehouden worden. Tenminste, als ze niet voor de zoveelste keer worden uitgesteld. Zie daarover pagina 11. In ieder geval zullen beide verkiezingen in Israël met argusogen worden gevolgd.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking