DENK, Sylvana en de antizionisten
Binnenland

DENK, Sylvana en de antizionisten

Redactie 16 januari 2017, 00:00
DENK, Sylvana en de antizionisten

NIW7618_01Ik begin een beetje medelijden met Sylvana Simons te krijgen.

Nu mag ze waarschijnlijk ook al niet de naam van haar nieuwe partij – om de afsplitsing van haar afsplitsing optimistisch te blijven noemen – Artikel 1 (lekker modern geschreven als Art1kel) gebruiken. Er blijkt een groep antidiscriminatieloketten te bestaan met diezelfde naam en deze vreest verwarring bij hun cliënten als La Simons op 15 maart onder dezelfde naam meedoet.
En dat terwijl Sylvana na haar door helemaal niemand (let op: sarcasme) voorspelde vertrek uit de klikturkenbeweging DENK zo voortvarend haar eigen lijst begon samen te stellen. Twee duwers had ze al: Gloria Wekker, de éminence grise (zij het in dreadlocks) van het Nederlandse diversiteitsonderzoek, en natuurlijk ons aller Anja Meulenbelt, ‘antizionist’ van het eerste uur. Toegegeven, niet bepaald twee spring chickens, maar naast Artikel 1 bleek de naam 50Plus ook al bezet.
Nu is het NIW geen De Wereld Draait Door of Pauw, dus ben ik niet contractueel verplicht elke keer dat Sylvana Simons van haarstijl wisselt daar een analyse van drie pagina’s aan te wijden. Alleen nog even dit: het aantrekken van Meulenbelt an sich verbaast mij niet. Simons strijdt voor een wereld zonder racisme en wie past daar beter bij dan een vrouw die haar leven heeft gewijd aan de strijd tegen de laatste apartheidsstaat op aarde? (Let op: sarcasme. Tenzij u overweegt aangifte tegen mij te doen wegens antizionisme – in dat geval bedoel ik natuurlijk Israël hiermee.) Maar als Sylvana zich zo graag met ‘antizionisten’ omringt, waarom is zij dan niet gewoon bij DENK gebleven? Want eerlijk is eerlijk, op de lijst Kuzu/Öztürk prijken ook een paar pareltjes.
Allereerst is daar natuurlijk de Grote Leider zelf, die in september nog weigerde in de Tweede Kamer Benjamin Netanyahu de hand te schudden. Tunahun Kuzu kiest zijn vrienden zorgvuldig en Netanyahu hoort daar niet bij. Wie dan wel? Hamas-terreuraanhangers die het woord voeren bij demonstraties waarbij hij aanwezig is, fascistische Grijze Wolven met wie hij lachend op de foto gaat, en natuurlijk zijn moordende, martelende meesters in Ankara. O ja, en de overheid mag geen schilderijen kopen van de familie Rothschild, vindt Kuzu, want die is al rijk (vette knipoog) genoeg.

Goed recht
Op nummer 2 bij DENK vinden we Farid Azarkan, een soort wolf (zij het misschien geen grijze) in schaapskleren. Ik had na het bloedbad op de redactie van Charlie Hebdo de twijfelachtige eer naast Azarkan te staan tijdens de NPO-themauitzending Jouw vrijheid, mijn vrijheid. Toen daarin serieantisemiet Appa verkondigde dat de aanslag net zo goed door een stel Joden had kunnen zijn gepleegd, stond Azarkan naast mij heftig en instemmend te knikken. Toen ik hem vroeg: “Farid, ben je het met die bagger eens,” luidde het antwoord: “Het is zijn goed recht dat te vinden.”
Nummer 3 op de lijst en medeoprichter, Selcuk Öztürk, viel tijdens een Kamerdebat vicepremier Lodewijk Asscher aan op zijn Joodse achtergrond. Aysegül Kilic (op 8) deelde op haar Facebookpagina een speech van George Galloway waarin hij Israëli’s oorlogsmisdadigers noemt en het bestaansrecht van de Joodse staat ontkent. En Ali Tsouli (nog net in de top-10) beweert bij hoog en bij laag dat de Islamitische Staat is opgericht door de Mossad want ‘waarom valt IS anders Israël niet aan?’
Met zoveel ‘antizionistisch’ geweld op de DENK-lijst kan Sylvana met haar partijtje het wel schudden. Tenzij zij besluit de Denkers links (of was het nu extreem-rechts?) in te halen. Ik stel voor dat haar lijst er als volgt uit komt te zien, na het onvermijdelijke aantrekken van Dries van Agt als derde lijstduwer: 1. Simons zelf, 2. Appa, 3. Abou Jahjah (die heeft tijd nu De Standaard hem er eindelijk uitgegooid heeft), 4. Abdulkasim Al-Jaberi, 5. Quinsy Gario, 6. Gretta Duisenberg, 7. Harry van Bommel (als oud-SP-kamerlid brengt hij wat parlementaire ervaring in de fractie), 8. Ismail Ilgun (aka de Zaanse treitervlogger), 9. Youness ‘Sla Israëlische toeristen total loss’ Ouaali. En op 10, om te bewijzen dat antizionisme geen antisemitisme hoeft te betekenen: Jaap Hamburger.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking