Dit was het jaar

Esther-Voet_Claudia-Kamergorodski_1-1-e1575640408984-938x600

Bladerend door alle NIW’s van 5784 val je van de ene dramatische gebeurtenis in de andere: de pogrom van 7 oktober, de oorlog die daaruit voortvloeide, de reacties uit de politieke wereld, de agressie in de straten en theaters, op universiteiten en op pleinen. En in de media, waar legio broodjeaapverhalen voorbijkwamen. Zo vertelde afgelopen week nog een NRC-journaliste in een podcast dat er in Gaza ‘misschien wel 200 duizend mensen waren vermoord.’ 

Het nieuws uit de twee eerste NIW’s van dit jaar, die voor 7 oktober uitkwamen, lijkt jaren geleden: een andere tijd, een andere wereld. 

Maar de oorlog lijkt nog lang niet voorbij, dus we zullen ermee moeten omgaan. Door ons soms bewust even af te sluiten en ons te laven aan al het moois dat de wereld nog steeds biedt. Zo ontdekte ik maandagavond een prachtig stuk muziek, Vide cor meum. Een compositie van Hans Zimmer, over wie het NIW eerder een artikel publiceerde in de reeks Joodse componisten: van de schoonheid en de troost. 

In deze Rosj Hasjana-editie willen we u, onze lezers, naast het laatste nieuws meer bieden. Op de 104 pagina’s is ruimte voor de ervaringen en de oproep van de Joodse politiehelden Marcel de Weerd en Michel Theeboom, voor het levensverhaal van de legendarische sportverslaggever Han Hollander opgetekend door journalist Govert van Brakel, over een adellijke weduwe die aan de kiem stond van het Stedelijk Museum en over de Joodse stem die bepalend kan zijn in de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. Archeologe Ticia Verveer schreef een belangwekkend artikel over de sporen van koning David en David Gaillard benoemt de grote vragen des levens. Het is maar een greep uit de inhoud van dit nummer 1 van 5785, het 160e jaar waarin het NIW u van Joods nieuws voorziet. 

De redactie werkte de afgelopen weken met man en macht aan een gebalanceerde inhoud met voor elk wat wils. Veel tijd om adem te halen is er niet: collega Bart Schut en ik vertrekken morgen naar Israël voor een speciale reportage-editie. Een week lang trekken we van noord naar zuid om te onderzoeken hoe het land in een jaar is veranderd en om actuele, optimistische verhalen op te tekenen. U leest er alles over in NIW 2 die op 11 oktober bij u op de mat ligt. De redactie is gesloten tot 6 oktober. 

En als er ooit een betere tijd was om u, trouwe NIW-lezer, een goed en zoet Nieuwjaar te wensen, dan is het nu. Namens bestuur en redactie: sjana tova oemetoeka.

7 reacties

  1. Hartelijk dank voor alle kritische columns het afgelopen, zeer bewogen jaar. Uw site en artikelen hebben me zeer gesteund. Ook vorige week, toen wij (na de beeper aanval in Libanon) moeten besluiten of we onze geplande reis naar Israel, voor een bar mitzwa in de familie, wel door zouden laten gaan, hielp het mij te weten dat u ook naar Israel zou afreizen. We zijn uiteindelijk gegaan en zijn hier nog. Familie en vrienden in NL denken dat we ons verstand verloren hebben, maar het heeft ons heel veel goed gedaan om hier te zijn, na 11 maanden lang van een afstand te hebben meegeleefd. Vannacht moest ik mijn kinderen wakker maken toen de sirenes afgingen in Tel Aviv. Maar ook dat hoort erbij. Morgen is de bar mitza. Het wordt heel bijzonder.
    Ik wens u een hele goede reis naar en in Israel en sjana tova!

  2. Ik heb een korte opmerking.

    De hele wereld noemt hamas en hezobolla enz. enz. terroristen.

    Waarom spreken de NOS en trawanten altijd!! over militanten?

    Alleen het weerbericht van de NOS vertrouw ik.

  3. Beste Esther,

    Graag wil ik hierbij mijn steun betuigen aan alle Joodse Nederlanders. De aangekondigde demonstraties van morgen (07-10-2024) op de Nederlandse stations zijn een nieuw dieptepunt. De journalistiek van de gerespecteerde media is om te janken. Als christen zou ik graag wat willen bijdragen in de strijd tegen het toenemende antisemitisme. Het maakt me werkelijk ziedend om te zien hoe dit toeneemt en hoe makkelijk normale Nederlanders zich laten bedotten.

Meer Gerelateerde Berichten

Dagboek

Goed en zoet