Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Dode Zee-rollenjacht

Redactie 20 februari 2017, 00:00
Dode Zee-rollenjacht


1QIsa_bDe Israel Antiquities Authority (IAA) is op jacht om alle nog in grotten verscholen Dode Zee-rollen boven water te krijgen.

Bij een opgraving in het grottenstelsel van Qumran bij de Dode Zee hebben zij nu een nieuwe – twaalfde – grot ontdekt waar vrijwel zeker Dode Zee-rollen hebben gelegen. De zeven daar gevonden voorraadpotten uit de eerste eeuw komen overeen met de potten die zijn gevonden in de naburige grotten waar bij eerdere opgravingen wel Dode Zee-rollen werden aangetroffen. Bovendien lag er een flinter perkament. Maar er lagen ook pikhouwelen uit de jaren 40, het visitekaartje van schatgravende Bedoeïenen.

Archeologen van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en de IAA vermoeden dat de ruim tweeduizend jaar oude rollen uit de grot zijn geroofd rond de tijd dat de opgravingen in Qumran begonnen. De eerste Dode Zee-rollen in Israëlisch bezit werden door wetenschappers van zulke plunderaars gekocht.

Foto (door Daniel Baranek/Wikipedia): deel van de eerder in Qumran gevonden Jesaja-Dode Zee-rollen. Deze werden in 1947 door Bedoeïenen ontdekt en kwamen via een antiekhandelaar uit Damascus in 1954 in Israëlische handen.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *