Drie onbekende Modigliani-schetsen ontdekt
Nieuws

Drie onbekende Modigliani-schetsen ontdekt

Redactie 15 juli 2022, 16:10
Drie onbekende Modigliani-schetsen ontdekt

Medewerkers van het Hecht Museum in Haifa hebben een grote ontdekking gedaan. Achter een schilderij van de beroemde 20e-eeuwse kunstenaar Amedei Modigliani kwamen drie onbekende schetsen tevoorschijn. In de week waarin ook een onbekend zelfportret van Vincent van Gogh tevoorschijn kwam, gebeurt dat nu dus ook met de Joodse kunstenaar Modigliani.

De stukken waren verscholen achter het doek Naakt met een hoed. Het werk wordt binnenkort uitgeleend voor een tentoonstelling in de Amerikaanse stad Philadelphia en ter voorbereiding hierop werd het door een röntgenscan gehaald. Inna Berkowits, kunsthistorica bij het Hecht Museum, stond met open mond naar het resultaat op het scherm te kijken. “Dit is een nogal verbazingwekkende ontdekking,” aldus de historica.

Modigliani wordt beschouwd als een van de grootste modernistische kunstenaars van de 20e eeuw. Hij maakte voor zijn tijd controversiële naaktschilderijen en zijn werk werd getypeerd door slanke, lange nekken en gezichten. Hij werd slechts 35 jaar oud.

Een van zijn werken, Reclining Nude, bracht in 2015 bijna 170 miljoen euro op.

Het is overigens niet de eerste keer dat er op deze manier een stuk van de kunstenaar wordt ontdekt. In 2018 kwam er achter een van zijn schilderijen in de Tate Gallery in Londen ook een onbekende print vandaan.

De ontdekte werken zijn overigens niet uit het schilderij te halen, want ze zitten onder vele lagen verf. Alleen met röntgentechniek komen ze tevoorschijn. Het is dan ook nog niet duidelijk hoe de beelden aan het grote publiek zullen worden getoond. Mogelijk vinden ze daar in Philadelphia een manier voor.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking