Drieste Dries
Binnenland

Drieste Dries

Administrator 09 september 2016, 00:00
Drieste Dries

NIW foto Esther commentaar 14 jan 2016Als een laatste wanhoopskreet om steeds minder wordende aandacht, trok voormalig minister-president Dries van Agt vlak voor het bezoek van Netanyahu nog één keer alle registers open.

Tijdens een reportage die daags voor het staatsbezoek werd uitgezonden door EenVandaag herhaalde hij wel tot vier keer toe dat Netanyahu een oorlogsmisdadiger was voor wie de rode loper nite moest worden uitgerold, maar hij moest worden gearresteerd en uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Nu hebben we het natuurlijk over de zelfbenoemde ariër van wie het verhaal gaat dat hij als minister van Justitie reeds uitgeschakelde Molukse treinkapers liet doorzeven en de Drie van Breda wilde vrijlaten.

Je zou denken, zing een toontje lager, maar nee. Van Agt moet ooit gedacht hebben: hoe kan ik na mijn leven in het spotlicht nog af en toe de pers halen? Ah, natuurlijk, die arme Palestijnen, en hij draaide als een blad aan de boom over Israël. En ja, het is eigenlijk het enige onderwerp waarvoor hij zo nu en dan nog uit de kast wordt getrokken.

Eén ding werd tijdens de reportage duidelijk: Drieste Dries vermeed angstvallig het woord ‘Gaza’ en had het alleen maar over ‘de bezetter’ en ‘de nederzettingen’. Enfin, hij weigerde zijn vingers te branden aan Hamas, maar had toch weer even zijn podiumpje gehaald om zijn gal te spuien: een verbitterde, trieste oude man.

Gelukkig maakte fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma de volgende dag voor de camera van Zoomin-journalist Ernst Lissauer korte metten met de strapatsen van zijn voorganger: het CDA nam klip en klaar afstand van de woorden van Van Agt. Ik ben heel benieuwd of we de voormalig premier tijdens een volgend CDA-congres nog zien.

Woensdagmiddag sprak het NIW met Bibi. Het eerste wapenfeit van dit bezoek was toen al bekend: Nederland gaat Israël helpen bij de aanleg van nieuwe leidingen voor gas en water naar Gaza. En aan het slot van de bijeenkomst wendde Netanyahu zich tot ons in het bijzonder. Hij bood zijn excuses aan dat er ditmaal geen tijd was voor een ontmoeting met de Joodse gemeenschap en meldde dat hij zich bewust is van de druk waaronder Joden hier staan door de toename van antisemitisme. Het waren vriendelijke, ernstige woorden, die wij hierbij graag doorgeven.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking