Duizendpoot Heddy Lester overleden
Nieuws

Duizendpoot Heddy Lester overleden

Redactie 31 januari 2023, 15:25
Duizendpoot Heddy Lester overleden

Op 29 januari overleed zangeres en actrice Heddy Lester aan de gevolgen van blaaskanker. Heddy werd vooral bekend door haar deelname aan het songfestival in 1977, met het lied De Mallemolen, gecomponeerd door haar broer Frank Affolter.

De Shoa was in huize Affolter nooit ver weg. Heddy’s moeder, die bekend werd onder de naam Louise de Montel, was verzetsstrijdster van Surinaams-Joodse komaf wiens moeder in Auschwitz werd vermoord. In Kamp Vught leerde Louise haar man Coen Affolter kennen. Hoewel Heddy altijd zou worden herinnerd aan De Mallemolen, deed zij heel veel meer. Ze werd ontdekt door Ramses Shaffy, won de Pall Mall Exportprijs. Ze had een belangrijke rol in het stuk Ghetto van theater De Appel en stond in 2020 nog naast Frank Lammers op het toneel in Groeten van Gerri. In datzelfde jaar was ze ook te zien bij het populaire tv-programma Even tot hier.

In de jaren 70 en 80 trad ze met broer Frank regelmatig op in het theaterrestaurant Iboyah, opgericht door haar vader, om de hoek van het Leidseplein. Haar lach was dan overal te horen, terwijl ze ook gewoon gerechten serveerde. Haar broer Frank en zij waren onafscheidelijk. Frank: “Als we hadden opgetreden en ik had haar thuis afgezet, dan was het: ik bel je zo nog even. Met haar ziekte leek het goed te gaan. Erger vond ze het dat ze last had van haar been waardoor ze niet meer kon koken, wat ze graag voor iedereen deed. Vorige week werd de teerling geworpen toen bleek dat ze uitzaaiingen in haar lever had. We dachten nog even te hebben maar nog geen drie dagen later overleed ze.” Lester wordt niet Joods begraven. Frank: “Ze had altijd meer met haar Surinaamse afkomst dan met haar Joodse.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking