El Al in grote problemen
Nieuws

El Al in grote problemen

Redactie 11 juni 2020, 15:05
El Al in grote problemen

Luchtvaartmaatschappij El Al heeft grote financiële problemen vanwege de coronacrisis. Het bedrijf heeft de Israëlische regering gevraagd om staatssteun te verlenen.

El Al was vanaf de oprichting in 1948 tot 2003 volledig in handen van de staat, maar werd na het verkopen van een grote hoeveelheid aandelen een privébedrijf. De steun van de Israëlische regering kan een einde maken aan die privatisering, als zij de meerderheid van de aandelen opkopen.

Het bedrijf heeft aangegeven open te staan voor dat scenario. Volgens het bestuur is de toekomst van El Al het belangrijkst.

Knafaim Holdins, de grootste aandeelhouder van de luchtvaartmaatschappij, heeft meerdere gesprekken gevoerd met het ministerie van Financiën. Er zou een voorstel  op tafel liggen van 220 miljoen euro om El Al te redden. De voorwaarde is dat het bedrijf ruim 130 miljoen euro aan aandelen moet vrijgeven. Israël koopt vervolgens deze aandelen op en krijgt El Al zo weer grotendeels in handen.

De vliegmaatschappij had al voor de coronacrisis te maken met financiële tegenslagen. De afgelopen twee jaar werd verlies geleden na aankoop van nieuwe vliegtuigen. Nadat Israël de grenzen sloot vanwege het coronavirus, werd het overgrote deel van de 6500 werknemers door El Al ontslagen.

Eerder zei El Al directeur Gonen Usishkin een overheidslening van 200 a 300 miljoen euro nodig te hebben om niet failliet te gaan.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking