Eliyah blijkt Ali
Nieuws

Eliyah blijkt Ali

Redactie 14 januari 2023, 10:00
Eliyah blijkt Ali

Een stel in New York stond onlangs voor een wel heel bijzondere reden voor het beet dien, de rabbinale rechtbank. De twee, een orthodoxe vrouw uit de Joods-Syrische gemeenschap van New York en een vrome jesjivastudent uit Brooklyn, stonden eind 2021 onder de choepa. Alles leek koek en ei, totdat de kersverse bruid het paspoort van haar echtgenoot vond. Het bleek dat hij niet Eliyah heette, maar Ali. Ook bleek hij helemaal geen vrome Jood, maar een moslim uit Libanon.

De vrouw was zo gechoqueerd dat zij haar koffers pakte en alleen naar Israël vertrok. Daar vroeg ze een scheiding aan bij het beet dien van Tel Aviv. Een huwelijk tussen een Jood en een moslim is volgens de rechtbank nietig, maar daarmee was de kous niet af. Ali/Eliyah beweerde wel degelijk een Joodse oma en moeder te hebben.

Hij volgde zijn vrouw naar Israël, waar de ware toedracht werd uitgezocht. Het bleek dat de man opgroeide als moslim, maar inderdaad een Joodse moeder heeft. Voor zijn bruid kwam die wending als mosterd na de maaltijd en zij zette de scheiding alsnog door. Intussen is Ali – of moeten we toch Eliyah zeggen – terug in New York. Daar heeft hij zich aangesloten bij de Joodse gemeenschap waar zijn ex-vrouw ook lid van was.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking