Extremisten
Binnenland

Extremisten

Administrator 20 januari 2017, 00:00
Extremisten

NIW foto Esther commentaar 14 jan 2016Thrilled waren ze, de leden van studentenvereniging SBS International, dat ze in de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam Dyab Abou Jahjah konden ontvangen tijdens een bijeenkomst over kolonialisme in Afrika.

Wat Abou Jahjah te maken heeft met het Afrikaans continent is mij een raadsel, maar laat me raden, wellicht vond de organisatie het geen probleem om de grenzen iets op te rekken zodat ook de Israëlische situatie ruim aan bod kon komen.

Het is niet voor het eerst dat organisaties verbonden aan een universiteit een extremist uitnodigen. Kijk bijvoorbeeld naar een bijeenkomst op de UvA enige tijd geleden, waarbij een hoofdrol was weggelegd voor Abu Hafs (echte naam: Fouad el Bouch) die daar ongestoord zijn zegje mocht doen tegenover bewonderende studenten. De NRC publiceerde afgelopen week een artikel waarbij werd onthuld dat El Bouch een van de belangrijke krachten is achter de radicale organisatie Moslims in Dialoog, die twee jaar geleden op 4 mei in Hilversum een symposium organiseerde over ‘De Palestijnse Holocaust’.

Ook in NRC deze week de onthulling over een universitaire studie naar vrouwelijke uitreizigers die IS-bruiden werden. Een medewerkster aan dit wetenschappelijke onderzoek, van alweer de UvA, bleek een radicale moslima die onder pseudoniem haar bewondering voor IS op de website marokko.nl niet onder stoelen of banken stak. Geen wonder dat de conclusie van het onderzoek was dat het allemaal wel meeviel met die jihadvrijwilligsters.

Hoe schokkend bovenstaande feiten ook zijn, verbazing wekken doen ze allang niet meer. Wie herinnert zich niet de rel rond haatprediker Al-Haddad, die een paar jaar geleden dreigde te mogen spreken op de Vrije Universiteit? Dankzij protesten uit Joodse hoek werd dat op het laatste moment voorkomen. Maar Al-Haddad kreeg toch nog een podium. In De Balie. Daar poogden journalisten Yoeri Albrecht, Kustaw Bessems en politicus Tofik Dibi de haatimam te ontmaskeren. Helaas hadden de mannen hun huiswerk niet gedaan en eindigde de avond in een klinkende overwinning voor de geestelijke.

Intussen worden de stemmen op universiteiten om échte wetenschappers uit Israël te boycotten steeds luider. En diverse malen hebben Joodse studenten verklaard zich op hun universiteit geïntimideerd te voelen. Hoog tijd dat deze wetenschappelijke instellingen zichzelf eens onderwerpen aan grondig zelfonderzoek en hun koers wijzigen, want het gaat hier wel om de vorming van onze toekomstige ‘elite’.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking