Facebook bant Shoa-ontkenning
Nieuws

Facebook bant Shoa-ontkenning

Redactie 13 oktober 2020, 18:40
Facebook bant Shoa-ontkenning

Facebook gaat voortaan berichten en afbeeldingen die de Shoa ontkennen automatisch verwijderen.

Het sociale netwerk zegt dat het nieuwe beleid ‘alle uitingen zal verbieden die de Shoa ontkennen of verdraaien.’

Facebook-baas Mark Zuckerberg schreef daarbij dat hij eerder worstelde ‘met de spanning tussen de vrijheid van meningsuiting en het verbieden van dergelijke berichten.’ Hij voegde daar aan toe dat het besluit zorgt voor ‘de juiste balans’. Twee jaar geleden zei Zuckerberg, zelf Joods, dat berichten niet perse offline gehaald werden als ze ‘het bij het verkeerde eind hebben’. “Ik vind het zeer beledigend. Maar aan het eind van de dag geloof ik niet dat ons platform dat moet verwijderen, omdat ik denk dat er wel meer dingen zijn die mensen verkeerd hebben.” Die uitspraak zorgde voor veel verontwaardiging.

Maandag liet Zuckerberg weten daar nu anders over te denken. “Mijn denken is geëvolueerd, aangezien ik gegevens heb gezien die een toename van antisemitisch geweld aantonen,” schreef hij in een openbare Facebook-post .

“De juiste lijn trekken tussen wat wel en niet acceptabel is, is niet eenvoudig, maar met de huidige toestand van de wereld denk ik dat dit de juiste balans is.”

Eerder dit jaar verbood Facebook haat zaaiende uitlatingen over schadelijke stereotypen, waaronder antisemitische inhoud. Toch nam het bedrijf de ontkenning van de Shoa daar niet in mee.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking