Femke Halsema toch niet Joods
Nieuws

Femke Halsema toch niet Joods

Redactie 12 juli 2018, 00:00
Femke Halsema toch niet Joods

Lange tijd werd er heftig over gespeculeerd: was de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, nu wel of niet van Joodse komaf? Historicus Bart Wallet zocht het uit en schrijft op Jonet dat het antwoord ‘nee’ is.

De moeder van Halsema, voormalig PvdA-wethouder in Enschede Olga Fles, zou afstammen van de bekende Joodse familie Fles. Een van de bekendste Joodse leden van die familie was Levie Fles (1871-1940), een uitgesproken atheïst die de strijd aanging met het Joodse establishment. De man publiceerde documenten waarin hij het rabbinaat en het religieuze jodendom onder vuur nam.

Uit onderzoek van Wallet blijkt nu echter dat de moeder van Halsema geen directe verwantschap heeft met deze Joodse familie. Volgens Wallet stamt moeder Olga af van een niet-Joodse familie Fles die in onder andere Driehuis-Velsen, Rotterdam en Leiden hebben gewoond. Na diep graven werd door de historicus nog wel een Joodse voornaam in de familie gevonden, de in 1840 geboren Izaäk Fles. Toch benadrukt Wallet dat er buiten deze – eventueel Joodse – voorouder uit de eerste helft van de 19e eeuw, verder geen sprake is van een Joodse familie.

Foto: Harold Pereira – Wikiportret

Het artikel van Bart Wallet kunt u hier lezen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking