Geen interesse voor moslimleed
Nieuws

Geen interesse voor moslimleed

Dat BDS-organisaties de Palestijnen slechts gebruiken voor de rechtvaardiging van hun Israëlhaat en het leed van moslims elders negeren, bleek deze week opnieuw toen de website Electronic Intifada het lot van de Oeigoeren in China reduceerde tot een ‘hoax’, een verzinsel.

Bart Schut 26 maart 2021, 10:45
Geen interesse voor moslimleed

Wie de website The Electronic Intifada (EI) bezoekt, komt terecht in een surrealistische bubbel van Israëlhaat. De strijd tegen antisemitisme heet bij EI steevast ‘heksenjacht’, Israël maakt zich om de haverklap schuldig aan ‘massamoord’ en ‘genocide’ tegen de Palestijnen (vooral in Gaza, ondanks de bevolkingsexplosie daar in de afgelopen decennia) en natuurlijk valt het woord ‘apartheid’ in bijna elk artikel. Tot zover niets bijzonders, EI echoot de standaardpropaganda van de BDS-beweging tegen de Joodse staat, doorspekt met antisemitische complottheorieën en nepnieuws.

Maar wist u dat EI een Nederlands verleden heeft? Een van de twee oprichters is Arjan El Fassed, het voormalige Tweede Kamerlid namens GroenLinks. Hij was verantwoordelijk voor het vervalsen van een brief aan The New York Times waarin Nelson Mandela het Israëlisch-Palestijnse conflict zou hebben vergeleken met de apartheid in Zuid-Afrika. El Fassed beëindigde in 2009 zijn activiteiten voor Electronic Intifada, maar medeoprichter Ali Abunimah zit er nog steeds. Over hem moeten we het even hebben.

Uit China gesmokkelde beelden van de Oeigoerse concentratiekampen

Abunimah plaatste vorige week een artikel op de EI-website getiteld ‘Hoe moslimgroep Emgage het Amerikaanse imperium dient’. Nu is het over het algemeen verstandig stukken over te slaan die het begrip ‘Amerikaanse imperium’ in de kop hebben, die bevatten per definitie extreemlinkse of islamitische propaganda. Abunimahs proza valt in beide categorieën, maar toch is het artikel de moeite van het lezen waard. Het biedt zicht op de verwrongen en racistische denkwijze binnen BDS en op het feit dat velen in die beweging de Palestijnse zaak slechts gebruiken als rechtvaardiging voor Jodenhaat.

Genocide Wat schrijft Abunimah, zelfverklaard strijder voor de rechten van onderdrukte moslims, over de misdadige campagne van de Chinese staat tegen de Oeigoeren, de islamitische minderheid in het westen van China? “De beschuldigingen van genocide, werkkampen en massale internering [van de Oeigoeren, red.] vinden hun wortels in dubieuze beweringen, leugens en regelrechte speculatie die bijna volledig van één enkele bron komen: Adrian Zenz, een extreemrechtse antisemitische Duitse christen en zionist [sic].”

Uiteraard liegt Abunimah hier alsof het gedrukt staat. Het aantal getuigenissen van de Oeigoerse slachtoffers van vervolging door de Chinese autoriteiten is overweldigend en er zijn overheidsdocumenten uitgelekt die de getuigenissen bevestigen. Ook zijn er satellietfoto’s van de concentratiekampen waarin naar schatting één miljoen Oeigoeren worden ‘heropgevoed’. Lees: gehersenspoeld, gemarteld en verkracht. Maar volgens Electronic Intifada, een organisatie die zelf graag de situatie in Gaza vergelijkt met de getto’s en vernietigingskampen van de Shoa, is het allemaal een hoax, een frauduleus verzinsel, zoals ook EI-journalist Asa Winstanley vorige week op Twitter liet weten.

No Jews, no news
Let op de manier waarop Abunimah zionisme verwerkt in één rijtje met ‘extreemrechts’ en ‘antisemitisme’. Dit is geheel conform de redactionele lijn van Electronic Intifada die via een onnavolgbare hersenkronkel zionisme beschouwt als een vorm van antisemitisme. De genocidale misdaden tegen de Oeigoeren negeren of glashard ontkennen, past overigens uitstekend in de lijn die andere dictaturen aanhouden om de Chinezen niet voor het hoofd te stoten. Luidruchtige pleitbezorgers van de Palestijnse zaak als de Turkse president Erdogan en de ayatollahs in Iran houden hun kaken stijf op elkaar als het om het lot van hun geloofsgenoten in China gaat, en Saoedi-Arabië prijst Beijing zelfs voor zijn aanpak. Wat zit er achter de aanval van Electronic Intifada op Emgage, een organisatie die wél consequent opkomt voor de rechten van onderdrukte moslims wereldwijd?

Emgage heeft recent afstand genomen van de BDS-beweging en dat is niet te verkroppen voor de activisten van EI. Er wordt dus een stammenstrijd tussen twee islamitische organisaties uitgevochten over de ruggen van de Oeigoeren. Maar daar blijft het niet bij, EI heeft een nog ernstigere beschuldiging aan het adres van Emgage. Deze organisatie is volgens Abunimah een lakei van – u raadde het al – de zionisten. Hij schreef er een heus exposé over. De conclusie van het warrige en aan alle kanten rammelende smaadschrift: Emgage loopt aan de leiband van de gevreesde Israëllobby, een veelgebruikt eufemisme sinds ‘Joodse lobby’ in brede kringen als een antisemitisch stereotype wordt gezien. De enige kans die de Oeigoeren hebben op sympathie uit BDS-kringen is wanneer op een of andere wijze Israël verantwoordelijk gemaakt kan worden voor hun lot. Tot dan is het ook bij Electronic Intifada: no Jews, no news.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking