Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Lees nu online
Geen optie
Commentaar

Geen optie

Esther Voet 10 november 2022, 08:00
Geen optie

Er zijn van die herinneringen waar je als mens nooit van afkomt. Intense gebeurtenissen waaruit je conclusies hebt getrokken over hoe je in het leven wilt staan. Chanan Hertzberger, voorzitter van het CJO, vertelde erover tijdens de Kristallnachtherdenking afgelopen woensdag. Hoe opa hem verhaaltjes op de mouw speldde als ze in de Esnoga zaten, om de vraag van zijn kleinzoon maar te ontwijken waarom er zo weinig mensen waren. Welk incident de nazi’s aangrepen om de Kristallnacht in gang te zetten, leest u deze week in het NIW. Herschel Grynszpan had waarschijnlijk geen idee wat de consequenties van zijn daad zouden zijn, maar voor hem was niets doen geen optie. 

Dat was ongetwijfeld ook de basisgedachte toen Ronny Naftaniel en het CIDI besloten een stevig tegengeluid te organiseren tegen de komst van David Icke. En voor de gemeente Amsterdam en het kabinet was niets doen eveneens geen optie. Jazeker, er was kritiek. Waarom de man niet gewoon laten kletsen? Waarom al die aandacht voor zo’n gek? Nou, omdat er al te veel personen achter dit soort rattenvangers van Hamelen aan lopen.

Waartoe zwijgen kan leiden, lezen we ook in deze editie van het NIW. Het is een persoonlijk relaas van Samu de Leeuw die zonder vader opgroeide omdat vader David de Leeuw tijdens de – relatief onbekende – grootste Nederlandse razzia op één locatie, deze week precies tachtig jaar geleden, werd opgepakt, gedeporteerd en vermoord. En verder een beknopte geschiedenis van een kleine economie, die van de Joods-Amsterdamse zuurverkopers, waarvan er na de oorlog zo weinig over waren.

Is de tijd van toen te vergelijken met die van nu? Nee, zeker niet. De overheid en Joodse organisaties, inclusief het NIW, zijn nu veel alerter dan toen. Maar de voedingsbodem voor wijdverbreide haat is terug, merkte Chanan Hertzberger op. Met dezelfde retoriek. Een rijtje: Joden beheersen de media, ze besturen de wereld. Ze zijn schuldig aan corona, de oorlog in Oekraïne, de economische crisis, het vluchtelingenprobleem en ‘de geplande omvolking’ van de westerse wereld. Hertzberger ziet het op sociale media en in de straat, in stadions, op scholen en zelfs in de politiek. Die haat is nu eens open en bloot, dan weer bloemrijk en omfloerst verpakt. 

“Wie nu zijn ogen sluit, moet er rekening mee houden dat de wereld heel donker kan zijn als hij ze weer opent,” zei Hertzberger. Vandaar: niets doen is geen optie. 

Opmerkingen (2)
Michael Jacobs 10 november 2022, 16:01
Aan het rijtje had de heer Hertzberger nog het Palestina-sprookje kunnen toevoegen, de kwaadaardige mythe die zegt dat het moderne Israël, de enige staat ter wereld met een merendeels Joodse bevolking, op het grondgebied van een Arabisch land bij de naam 'Palestina' werd opgericht of zulk grondgebied bezet houdt. Dat verhaal is een antisemitisch verzinsel, want nooit in de geschiedenis bestond er een Arabisch land dat 'Palestina' heette. Helemaal nooit.
Shlomo Itai 10 november 2022, 16:06
Ik denk dat velen nog steeds de diepte van de crisis waarin de westelijke wereld en vooral Europa verkeren onderschatten. Hoelang kunnen we het water nog tegenhouden door vingers in gaten in de dijk te steken ? Kijk naar de peilingen. Is er over tien jaar nog een overheid die minderheden kan beschermen, als een falende overheid dat over, zeg tien jaar, überhaupt nog wil ? Ik heb het enkele jaren terug al gezegd en ik ben alleen maar sterker geworden in mijn overtuiging dat emigreren nu het nog kan de enige echte oplossing is, zeker voor jongeren en jonge gezinnen.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *