Gift niet voldoende
Nieuws

Gift niet voldoende

Redactie 16 juni 2022, 10:00
Gift niet voldoende

Ondernemer Aart de Leeuw uit Winterwijk laat zich fel uit over een gift van 75 duizend euro voor het onderhoud van de synagoge in zijn woonplaats. De gemeente doneerde dat bedrag als afwikkeling van Joods erfgoed dat in de Tweede Wereldoorlog geroofd werd. De Joodse ondernemer noemt het geld een ‘joden fooi’. “En ik mag het zeggen,” zegt De Leeuw tegen Omroep Gelderland.

Volgens burgemeester Joris Bengevoord is de gift een gebaar om het Joodse verhaal levend te houden, maar De Leeuw vindt het bedrag bij lange na niet toereikend. “Duizend euro per jaar? Dat is helemaal niks. En er is niet overlegd met de Joodse nabestaanden, zo van: geef eens aan wat jullie zouden willen?” Hij pleit voor een jaarlijks bedrag om de synagoge in goede staat te houden. “Dan praat je over continuïteit.”

De sjoel zou momenteel in zo’n slechte staat verkeren dat voor de renovatie veel meer geld nodig is. Burgemeester Bengevoord zegt geen berekening te hebben gedaan. “Het is een gebaar en geen bedrag voor de synagoge alleen. Twee stichtingen zijn met het onderhoud bezig en die helpen we nu. Het had een miljoen kunnen zijn, maar ook 75 euro.”

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking