Goldschmidt: ‘Verlaat Rusland!’
Buitenland

Goldschmidt: ‘Verlaat Rusland!’

Redactie 07 januari 2023, 08:00
Goldschmidt: ‘Verlaat Rusland!’

Terwijl in Israël stemmen opgaan de banden met Rusland aan te halen, is de verbannen opperrabbijn van Moskou Pinchas Goldschmidt uitermate pessimistisch over de toekomst van de Joodse gemeenschappen in zijn land. In een interview met de Britse krant The Guardian riep hij Russische Joden op het land zo snel mogelijk te verlaten. Nu de oorlog in Oekraïne voor Poetin niet naar verwachting verloopt, vreest Goldschmidt dat, zoals zo vaak in het verleden, Joden in het land zullen worden aangewezen als zondebok.

“Als we kijken naar de Russische geschiedenis, zien we dat wanneer een politiek systeem dreigde om te vallen, de regering de schuld afwendde op de Joodse gemeenschap,” zei de rabbijn. “We zagen dat in de tijd van de tsaren en ook onder Stalin. We zien een stijging van antisemitisme terwijl Rusland terug gaat naar de tijden van de Sovjet-Unie en het IJzeren Gordijn weer stap voor stap wordt opgetrokken. Daarom denk ik dat het voor Russische Joden verreweg het verstandigst is om te vertrekken.” 

De in Zwitserland geboren Goldschmidt is in Rusland inmiddels persona non grata. In oktober al luidde hij de noodklok toen een Russische autoriteit Chabad bestempelde als een onderdrukkende cultbeweging. Sinds het uitbreken van de oorlog zijn meer dan 37 duizend Russen Israël binnengekomen. Al een kleine 15 duizend Oekraïners maakten alia.  

Plaats opmerking