Gouden Ganzenveer voor Ian Buruma
Nieuws

Gouden Ganzenveer voor Ian Buruma

Redactie 18 januari 2019, 00:00
Gouden Ganzenveer voor Ian Buruma


Journalist, essayist en Azië-deskundige Ian Buruma krijgt dit jaar de Gouden Ganzenveer.

Dat maakte Gerdi Verbeet bekend in het tv-programma Jinek. De onderscheiding wordt sinds 1955 uitgereikt de Academie De Gouden Ganzenveer aan mensen of instituten die van grote betekenis zijn voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal.

De Joodse journalist schrijft onder andere voor The New Yorker en werkte mee aan documentaires voor tv-zenders CNN en BBC. Ook is Buruma hoogleraar Democratie, Mensenrechten en Journalistiek aan het Bard College in New York. Hij schreef onder meer 1945: biografie van een jaar en De spiegel van de zonnegodin.

Volgens Gerdi Verbeet, juryvoorzitter van de Gouden Ganzenveer, is de schrijver een ‘heel bijzondere en eigenzinnige man’. Buruma, die zelf ook tijdens de uitzending van Jinek in de studio zat, noemde het winnen van de onderscheiding ‘fantastisch’. Ook zei hij enigszins verbaasd te zijn, aangezien zijn bijdrage aan de Nederlandse letteren volgens hem ‘bescheiden’ zou zijn.

Eerder kregen onder andere Joost Zwagerman, Geert Mak en Arnon Grunberg de Gouden Ganzenveer toegekend. “Om mijn naam te zien tussen mijn voorgangers, is een eer,” aldus Buruma.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking