Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Gouden Ganzenveer voor Ian Buruma

Redactie 18 januari 2019, 00:00
Gouden Ganzenveer voor Ian Buruma


Journalist, essayist en Azië-deskundige Ian Buruma krijgt dit jaar de Gouden Ganzenveer.

Dat maakte Gerdi Verbeet bekend in het tv-programma Jinek. De onderscheiding wordt sinds 1955 uitgereikt de Academie De Gouden Ganzenveer aan mensen of instituten die van grote betekenis zijn voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal.

De Joodse journalist schrijft onder andere voor The New Yorker en werkte mee aan documentaires voor tv-zenders CNN en BBC. Ook is Buruma hoogleraar Democratie, Mensenrechten en Journalistiek aan het Bard College in New York. Hij schreef onder meer 1945: biografie van een jaar en De spiegel van de zonnegodin.

Volgens Gerdi Verbeet, juryvoorzitter van de Gouden Ganzenveer, is de schrijver een ‘heel bijzondere en eigenzinnige man’. Buruma, die zelf ook tijdens de uitzending van Jinek in de studio zat, noemde het winnen van de onderscheiding ‘fantastisch’. Ook zei hij enigszins verbaasd te zijn, aangezien zijn bijdrage aan de Nederlandse letteren volgens hem ‘bescheiden’ zou zijn.

Eerder kregen onder andere Joost Zwagerman, Geert Mak en Arnon Grunberg de Gouden Ganzenveer toegekend. “Om mijn naam te zien tussen mijn voorgangers, is een eer,” aldus Buruma.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *