Hama(a)sstad II
Binnenland

Hama(a)sstad II

Redactie 02 februari 2017, 00:00
Hama(a)sstad II
Hamas-aanhangers vieren op 11 december in Khan Yunis dat de terreurbeweging 29 jaar geleden werd gesticht. Foto Abed Rahim Khatib/FLASH90

Hamas-aanhangers vieren op 11 december in Khan Yunis dat de terreurbeweging 29 jaar geleden werd gesticht. Foto Abed Rahim Khatib/FLASH90

Leefbaar Rotterdam, de grootste fractie in de gemeenteraad van de Maasstad, reageert verbaasd op het bericht dat burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) de voor 23 april aangekondigde Palestinians in Europe Conference door wil laten gaan.

Journalist Carel Brendel, die in NIW 10 zijn licht op de conferentie liet schijnen, schreef vorige week een uitgebreide blog waarin hij vraagtekens zet bij Aboutalebs beslissing de aan Hamas-gelieerde organisatie van de conferentie geen strobreed in de weg te leggen. De Rotterdamse burgemeester maakt hiermee een draai van 180 graden, meent Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf.
Na raadsvragen van Hoogwerf in juli vorig jaar, liet Aboutaleb nog weten op te zullen treden tegen de organisatoren van de conferentie. “Er is inhoudelijk niets veranderd,” meent Hoogwerf nu, “het verbaast me dat het verhaal van de burgemeester opeens heel anders is geworden.” Brendel is minder verbaasd. Op zijn website (www.carelbrendel.nl) schrijft de expert op het gebied van islamistische netwerken in ons land: “De 14 vorige conferenties van Palestijnen in Europa zijn overal in goede orde verlopen. (…) Aboutaleb keek vooral naar orde en veiligheid. Hij concludeert dat deze geen gevaar lopen.”

Voet bij stuk
Veel opvallender vindt Brendel het rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De Telegraaf schreef vorige week dat de NCTV tot de conclusie is gekomen dat ‘uit geen enkele bron is gebleken dat de conferentie door Hamas wordt georganiseerd’. Dit terwijl Brendel in het NIW en op zijn site juist de talloze banden tussen de organisatoren en de terreurbeweging heeft aangetoond. “Deze inschatting wekt ernstige twijfel aan de competentie van Dick Schoof [de NCTV, red.] en zijn terreurbestrijders,” meent Brendel. Eerder kwam de Bundesverfassungsschutz, de Duitse inlichtendienst, wel degelijk tot de conclusie dat Hamas achter de conferenties zit.
Tanya Hoogwerf: “Als je alle informatie in de openbaarheid bekijkt, kun je niet zeggen: er is geen link met Hamas.” Hoogwerf heeft nieuwe vragen aan burgemeester Aboutaleb aangekondigd en verwacht dat deze voet bij stuk zal houden.

Foto: Hamas-aanhangers vieren op 11 december in Khan Yunis dat de terreurbeweging 29 jaar geleden werd gesticht. Abed Rahim Khatib/FLASH90

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking