Hamas-delegatie naar Rusland
Nieuws

Hamas-delegatie naar Rusland

Redactie 05 mei 2022, 11:38
Hamas-delegatie naar Rusland

Een delegatie van terreurbeweging Hamas bezoekt Rusland binnenkort om daar met belangrijke Russische functionarissen te spreken.

Dat maakte Hamas woensdagmiddag zelf bekend. Hamas-leiders gaan onder andere praten over Jeruzalem en de spanningen rond de Al-Aqsa-Moskee en de Tempelberg. De groep spreek met functionarissen van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook is er mogelijk een ontmoeting met minister Sergei Lavrov.

Het bezoek komt op het moment dat de banden tussen Israël en Rusland onder druk staan na uitspraken van Lavrov. Eerder deze week zei de minister dat ‘Adolf Hitler ook Joods bloed had’ toen hem werd gevraagd waarom hij claimt dat Oekraïne een naziregime voert, terwijl het land een Joodse president heeft. De uitspraak leidde tot grote verontwaardiging in Israël en de Russische ambassadeur werd op het matje geroepen.

“Dit is een onvergeeflijke en schandalige opmerking, een verschrikkelijke historische blunder en we verwachten excuses,” zei Yair Lapid, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken over Lavrov. “De Joden hebben zichzelf niet vermoord tijdens de Holocaust. De allerlaagste vorm van racisme tegen Joden is Joden zelf de schuld geven van antisemitisme.” De ontmoeting met Hamas kan als extra provocatie worden gezien.

Hamas-woordvoerder Abdel Latif Al-Qanou dreigde gisteren ook met nieuwe rellen op de Tempelberg. De heilige plek was twee weken lang gesloten voor Joden vanwege de Ramadan, maar vanaf vandaag mogen ook Joden het gebied weer betreden. Hamas-leden roepen nu op om naar de Tempelberg te gaan om de Joodse bezoekers te weren. “We zullen niet aarzelen om onze heiligdommen te verdedigen,” aldus Al-Qanou.

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking