Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Hamas en Iran: een nieuwe liefde

Administrator 26 februari 2016, 00:00
Hamas en Iran: een nieuwe liefde
Khamenei vereeuwigd op een praalwagen tijdens Poeriem in Israël

Khamenei vereeuwigd op een praalwagen tijdens Poeriem in Israël

Nu Iran weer persona grata is in het Westen, probeert het land haar invloed in de regio verder uit te breiden. Zie de hernieuwde vrijage met Hamas.

De dag dat dit NIW bij u op de mat valt, vinden er in Iran verkiezingen plaats. Veel veranderingen zijn er niet te verwachten, want de Supreme Leader, Ali Khamenei, houdt de touwtjes stevig in handen. Verkiezingen beschouwt de geestelijk leider als een noodzakelijk kwaad om de schijn van democratie op te houden. Ook zullen deze verkiezingen geen consequenties hebben voor president Rohani, die met zijn zoetgevooisde taalgebruik vooral ook in het buitenland geliefder is dan zijn voorganger Ahmadinejad. Maar denken dat Rohani daarmee progressiever is dan zijn voorganger, is een misvatting. Onder Rohani hebben relatief meer executies plaatsgevonden dan onder Ahmadinejad. Nu het akkoord over de nucleaire aspiraties van Iran en het Westen een feit is, lijkt het Westen de ogen te sluiten voor de schaduwzijde van het land.

Proxyoorlog
Onder de ogen de internationale wereld probeert het sjiitische Iran overal in het Midden-Oosten haar invloed uit te breiden. Zo steunt het actief de rebellen in Jemen, waar Iran een proxyoorlog uitvecht met soennitische aartsrivaal Saoedi-Arabië. Iran is de grote drijvende kracht achter Hezbollah, dat op diverse fronten actief het Assad-bewind in Syrië ondersteunt. Diverse Iraanse generaals, onder wie Quds Force-commandant Qasem Soleimani, wordt regelmatig in Syrië gesignaleerd. De nieuwste en wellicht opzienbarendste stap naar machtsuitbreiding van Iran vond plaats op 9 februari, tijdens de 37e viering van de grote revolutie. Een grote Hamasdelegatie, onder wie Mohammed Nasr en Osama Hamdan, werd toen met alle egards door hoge Iraanse officials, zoals de voorzitter van het Iraanse parlement Ali Larijani, ontvangen. Het is een publiek geheim dat Iran Hamas al jarenlang financieel en militair ondersteunt. Daaruit blijkt dat de haat tegen Israël in de islamitische wereld zelfs groter is dan de haat tussen soennieten en sjiieten, die elkaar in de rest van de Arabische wereld, vooral in Syrië en Irak, bestrijden.

Verzwakte positie
Hamas is ideologisch gezien het nauwst verbonden met de Moslim Broederschap. Toen deze grote broer in de persoon van Morsi in Egypte de scepter zwaaide, was een bekoeling van de band met Iran duidelijk waarneembaar. Nu de Moslim Broederschap in Egypte in het nauw is gedreven en weer grotendeels ondergronds is gegaan, zoekt de terreurorganisatie nieuwe bondgenoten om haar positie te verstevigen. De Hamas-leiding, die tot 2011 in Damascus was gehuisvest, vertrok bij het uitbreken van de Syrische burgeroorlog naar Qatar. Ook die verhuizing was een belangrijke reden dat de relatie met Iran en Hezbollah
bekoelde. De banden worden dus nu weer aangehaald om zo de als ‘Resistance Axis’, de Verzetsas, bestaande uit Iran, Syrië, Irak en Hezbollah, te versterken.

Nu de Moslim Broederschap in het nauw is gedreven en weer grotendeels ondergronds is gegaan, zoekt terreurorganisatie Hamas nieuwe bondgenoten

Tegenover de nieuwswebsite Al Monitor verklaarde een niet nader genoemde Hamas-voorman: “Hamas’ positie ten opzichte van Iran is altijd duidelijk geweest. Iran ondersteunt het verzet al geruime tijd en staat klaar om die ondersteuning voort te zetten. […] De regio staat in vuur en vlam, maar de explosie moet nog komen. Grenzen worden opnieuw getekend, alle entiteiten zijn nu variabel, niets is constant. Als deze situatie voortduurt zijn Daesh [IS] en Israël de enige twee constanten. We zullen moeten vechten om het niet zover te laten komen. Israël moet zich voortdurend bedreigd voelen; als Israël niet het gevoel heeft onder druk te staan, zullen wij daar allemaal de prijs voor moeten betalen.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *