Hamas grote winnaar
Nieuws

Hamas grote winnaar

Esther Voet 27 mei 2022, 08:00
Hamas grote winnaar

Zoals bekend zijn er sinds 2006 geen vrije verkiezingen meer gehouden op de Westoever. Alleen studentenverkiezingen zoals die op de Birzeit Universiteit in Ramallah kunnen zich nog beroepen op het etiket ‘vrij’. Die stemrondes worden gezien als een goede indicatie van de positie die de Palestijnse jeugd inneemt.

Vorige week viel het resultaat van de universitaire verkiezingen uitermate slecht uit voor Fatah van president Mahmoud Abbas, de partij die als Palestijnse Autoriteit de scepter zwaait over het gebied. Hoewel Hamas op de Westoever officieel verboden is, boekte de aan de terreurorganisatie gelieerde studentenvereniging Islamic Allegiance Bloc een klinkklare overwinning bij de Birzeit University. De extremisten sleepten 28 van de 51 zetels in de studentenregering in de wacht. Het aan Fatah gerelateerde Yasser Arafat Bloc moest het doen met achttien zetels.

Hamas wordt niet alleen door Israël, maar ook door de VS en Europa beschouwd als een terroristische organisatie. De PA en Hamas staan elkaar naar het leven, maar Fatah lijkt niets aan de opmars van Hamas op de Westoever te (kunnen) doen.

Al langer is bekend dat op de universiteit terroristen als Kamal Nasser, betrokken bij het bloedbad tijdens de Olympische Spelen in München van 1972, worden verheerlijkt. Een van de gebouwen op de campus is naar hem vernoemd. Ook leden van de terreurbeweging PFLP worden er geëerd.

Opvallend: de Birzeit Universiteit is trots op haar vriendschapsbanden met maar liefst vijftig onderwijsinstellingen in Europa. Onder die vrienden bevindt zich ook de Nederlandse hbo-instelling Saxion in Overijssel.

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking