Heldin
Nieuws

Heldin

Administrator 07 februari 2019, 00:00
Heldin

Terwijl Britse artiesten het deze week met een advertentie in The Guardian weer eens nodig vonden op te roepen tot een Israëlboycot, zou ik graag mijn bewondering willen uitspreken voor J.K. Rowling, eigenlijk Joanne Rowling. De K die zij toevoegde aan de schrijversnaam waarmee zij wereldberoemd werd, staat voor Kathleen, de naam van haar geliefde oma. J.K. Rowling werd beroemd met haar verfilmde Harry Potter-boeken. Dit lid van de anglicaanse kerk heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een groot bestrijder van antisemitisme en verdediger van het Joodse volk.

Toen haar in 2014 als een van de grootste Britse kunstenaars werd gevraagd een anti-Israëlische boycotadvertentie te ondertekenen, weigerde ze pertinent en maakte dat ook meteen wereldkundig. Ze schreef: “In een tijd waarin stigmatisering van religie en etniciteit lijkt toe te nemen, ben ik ervan overtuigd dat culturele dialoog en samenwerking belangrijker is dan ooit. Culturele boycots zaaien verdeeldheid, discrimineren en zijn contraproductief.”

Sinds dat bericht wordt het twitteraccount van Rowling overladen met antisemitische reacties. Maar zij laat zich niet in de verdediging drukken. Ze is een luide stem tegen antisemitisme én antizionisme geworden. Regelmatig maakt zij screenshots van de reacties die ze krijgt en geeft de afzenders dan van jetje: “Deze [screenshots] zijn voor al die mensen in mijn tijdlijn die met antisemitische argumenten proberen te bewijzen dat ze niet antisemitisch zijn. Geniet ervan,” was zo’n tweet. Op opmerkingen dat er geen Joodse personages zijn in haar Potter-boeken, reageerde ze met: “Wat dacht je van Anthony Goldstein, Ravenklauw?” Toen werd gezegd dat Joden niet meer dan een religie zijn, en geen ras, sprong ze opnieuw op de barricaden: “Veel Joden op mijn tijdlijn moeten dealen met dit soort onzin, dus misschien is het tijd dat een paar van ons niet-Joden die last mee gaan dragen. Antisemieten denken dat dit een intelligent argument is, dus vertel eens: werden atheïstische Joden vrijgesteld van het dragen van een gele ster? #antisemitism.” Ook spreekt zij zich duidelijk uit tegen de bruine geluiden binnen Labour.

Ik geloof stiekem nog in sprookjes, heb de Harry Potter-boeken verslonden en alle films meer dan eens gezien. Dus ja, ik ben Potter-fan. Maar ik ben nog groter fan van deze real life heldin. Er zouden meer J.K. Rowlings op de wereld moeten zijn.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking