Houthi’s verjagen laatste Joden
Nieuws

Houthi’s verjagen laatste Joden

Redactie 09 april 2021, 13:40
Houthi’s verjagen laatste Joden

De door Iran gesteunde Houthi-milities in Jemen zijn bezig met een etnische zuivering onder de laatste Joden in hun land.

Deze week dwongen de Houthi’s dertien Joden Jemen te verlaten, waardoor het aantal overgeblevenen in Jemen nog maximaal tien bedraagt. Voor 1948 waren dat er 50 duizend, maar sinds de stichting van de staat Israël zijn tienduizenden Jemenitische Joden gevlucht of verdreven.

Nu lijkt het erop dat de aan Iran gelieerde sjiitische milities een einde maken aan de 2500 jaar durende Joodse aanwezigheid in hun land. Vermoed wordt dat de eerste Joden zich rond de tijd van de verwoesting van de Eerste Tempel (587/586 vdgj) in Jemen vestigden, maar er zijn legendes die hun komst bijna duizend jaar eerder plaatsen. Opvallend is dat in de internationale gemeenschap geen enkele interesse lijkt bestaan voor deze etnische zuivering en culturele genocide.

In Afghanistan heeft de laatste Jood besloten zijn geboorteland de rug toe te keren. Decennialang bleef Zabulon Simantov trouw voor de synagoge in Kaboel zorgen, ondanks bezetting, burgeroorlog en onderdrukking. Nu vreest hij een terugkeer van de taliban en heeft hij besloten naar Israël te vluchten, waarmee een einde komt aan bijna 1500 jaar Joods-Afghaanse geschiedenis. Om de ellende compleet te maken, is Thafer Eliyahu, de laatste Joodse arts in Irak, een paar weken geleden overleden in Bagdad. Ooit was bijna de helft van de bevolking van de Iraakse hoofdstad Joods, nu is het aantal kehila leden er gemakkelijk op de vingers van twee handen te tellen.

Foto: Een Jemeniet arriveert op Ben Gurion Airport in 2012

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking