Volkomen terecht oogst het drieluik De zaak Menten van Omroep Max lof en scoort het hoge kijkcijfers.
Het is een prachtige productie en een aardige geschiedenisles, niet alleen voor kijkers onder de veertig. Hulde ook voor de makers, omdat ze zo dicht bij de werkelijkheid zijn gebleven. Deze werkelijkheid beschreef journalist Hans Knoop
in zijn gelijknamige boek. Hij bewees hoe belangrijk het is om als ‘persmuskiet’ niet los te laten als je ruikt dat je op een belangrijk verhaal zit. Daarbij moet wel worden aangemerkt dat de mediawereld enorm is veranderd sinds die gouden tijden van de geschreven journalistiek.
Sinds de opkomst van internet (en Twitter en Facebook in het bijzonder) is de ‘langzamere’ journalistiek onder grote druk komen te staan. Oplagecijfers dalen, het lezerspubliek verwacht steeds vaker gratis informatie. Freelancejournalisten hebben de tarieven de afgelopen jaren met zeker 50 procent (in veel gevallen meer) zien dalen. Budgetten voor de o zo belangrijke onderzoeksjournalistiek moeten met een lantaarntje worden gezocht. Ik weet niet of deze ontwikkelingen de oorzaak zijn van het feit dat steeds minder Joden kiezen voor dit eerbare vak (want een vak is het). Waar een jaar of twintig geleden nog relatief veel Joden actief waren als journalist, kiezen ze nu vaker voor een carrière in de handel, ICT of een studie politicologie. Het is een kaalslag, verschraling. Mensen die bij het NIW aankloppen voor een stage zijn vaak boven de vijftig en over het algemeen personen die een nieuwe loopbaan willen opstarten omdat ze ‘iets te doen’ willen hebben en ‘wel aardig kunnen schrijven’.
Journalisten van de nieuwe garde ontbreekt het aan historisch besef, en ik kom steeds vaker collega’s tegen die vanwege hun politieke voorkeur, indoctrinatie op journalistenopleidingen of etnisch-religieuze achtergrond, enorm bevooroordeeld kijken naar het Israëlisch-Arabisch conflict. Dat terwijl ze zich erop laten voorstaan objectief te zijn.
Journalist word je ook uit idealisme. Omdat je mensen wilt voorlichten, informatie wilt verschaffen. Waar zijn de Joodse jongeren die een beetje tegenwicht willen geven aan de hausse aan bevooroordeelde leeftijdgenoten? Ben jij er één? Dan wacht er een inspirerende stageplek bij het NIW op je.