In de huid van de Elephant Man
Nieuws

In de huid van de Elephant Man

Administrator 27 september 2018, 00:00
In de huid van de Elephant Man
Frank Affolter

Frank Affolter

De grote wens van musicus Frank Affolter gaat in vervulling: in oktober brengt hij zijn eigen musical op de planken, The Elephant Man. Theaterexperts zijn nu al razend enthousiast.

Tien jaar geleden begon Frank Affolter aan de musicalbewerking van het dramatische verhaal van de ‘Elephant Man’, over de misvormde Joseph Merrick, die eind negentiende eeuw in Engeland op freakshows werd tentoongesteld bij circussen en kermissen. Merrick werd opgemerkt door een arts, Frederick Treves, die hem aanvankelijk bestempelde als ‘imbeciel’, totdat hij er tot zijn grote verrassing achter kwam dat hij te maken had met een intelligente, zeer eloquente persoonlijkheid. De Engelse upper class sloot de Elephant Man daarop in de armen, tot aan koningin Victoria toe. In 1980 maakte regisseur David Lynch een film van het verhaal, met John Hurt in de hoofdrol. Ook was er een Broadwayshow met David Bowie als de onfortuinlijke Merrick.

Nu komt er dus een musicalversie op muziek van componist Frank Affolter, met teksten van Lars Boom. Voor Affolter is het de eerste keer dat hij een musical zelf regisseert. “Ik ben altijd gefascineerd geweest door dit verhaal,” vertelt hij. “Hoe mensen niet verder kijken dan de buitenkant, met alle vooroordelen en stigmatisering van dien. Wij Joden weten daar alles van. Maar kijk ook naar bijvoorbeeld mensen die in een rolstoel zitten. Die worden genegeerd, niet aangekeken, niet voor vol aangezien. Het verhaal van de Elephant Man is daarom archetypisch en universeel. Kortgeleden zag ik een uitzending van Pauw waar een Siamese tweeling ook als exoten werd neergezet. Dat schuurt bij mij. De boodschap van deze musical is een aanval op vooroordelen.” Oorspronkelijk was het Affolters plan de musical al in 2008 op de planken te brengen. “Maar toen brak de economische crisis uit en wilde ik het risico om een musical te brengen, met zo’n boodschap, niet nemen.” Wel bleef Affolter de afgelopen tien jaar aan het idee schaven.

‘Mensen kijken niet verder dan de buitenkant, met alle vooroordelen van dien. Wij Joden weten daar alles van’

Leading lady
De spelers komen allemaal uit de kleinkunstwereld. De hoofdrol wordt gespeeld door Mathieu van den Berk. Affolter: “Jaren geleden al wist ik dat hij echt de man voor de rol was.” Lucie de Lange, die koningin Victoria speelt, was jarenlang de leading lady in musicals van Jos Brink en Frank Sanders. Ze leerde Affolter in 1993 kennen tijdens het Samen Verder-project, waarin Nederlandse artiesten opstonden tegen racisme en discriminatie en waarvoor Frank de muziek had gecomponeerd. Een paar maanden na dat project reisden Lucie en Frank door Israël en doneerden een ingezameld geldbedrag aan een kindertehuis in Gan Yavne. De vriendschap bleef daarna. Frank wist meteen dat Lucie zijn gedroomde Victoria was. Jochem Feste Roozemond, van de kleinkunstopleiding Stage, speelt Norman, de man die Merrick tentoonstelt en Robert Besselaar speelt de arts Treves. Affolter heeft ervoor gezorgd dat de cast niet bestaat uit enkel goede en slechte karakters, ieder krijgt diepgang met een eigen persoonlijkheid met goede en kwade eigenschappen.

De elfkoppige cast wordt begeleid door twaalf musici. Theaterkenners die op de repetities aanwezig waren zijn nu al zeer enthousiast. “De voorstelling raakt je vol in het hart,” schrijft een redacteur van musicalnieuws.nl. “Niet te missen,” oordeelt ilovetheater.nl. Vooral de muziek en bijzondere zang oogsten veel lof. Er ligt al een Duitse versie klaar, want vanuit dat land bestaat veel belangstelling voor de musical. Maar Nederland heeft de primeur. Eind oktober is The Elephant Man tien dagen te zien in het Amsterdamse Zonnehuis. “Maar natuurlijk hoop ik dat we volgend seizoen in meer theaters in het land kunnen gaan spelen,” aldus Affolter

The Elephant Man, van 23 tot en met 31 oktober in het Zonnehuis in Amsterdam Tuindorp-Oostzaan. Tickets à 25 euro via the-elephantman.nl.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking