Iran rekruteert Britse moslims om Joden te bespioneren
Nieuws

Iran rekruteert Britse moslims om Joden te bespioneren

Redactie 10 februari 2024, 15:02
Iran rekruteert Britse moslims om Joden te bespioneren
Hundreds of ShiÕa Muslims gather around the Husayn Mosque in Karbala after making the Pilgrimage on foot during Arba'een. Arba'een is a forty day period that commemorates the martyrdom of Husayn bin Ali, grandson of the Prophet Muhammad, and seventy-two of his followers at the Battle of Karbala in the year 680AD.

Schreven wij eerder deze week al dat twee Iraanse geheimagenten in 2021 in Zweden aanslagen op Joden wilden plegen, nu blijkt dat die praktijk gewoon doorgaat. Ditmaal in het Verenigd Koninkrijk. De Islamitische Republiek rekruteert moslimpelgrims in het Midden-Oosten om Britse Joden te bespioneren, schrijft The Daily Mail.

Sjiitische pelgrims uit het Verenigd Koninkrijk bezoeken vaak heiligdommen van die islamitische stroming in Irak en Iran. Daar probeert de Iraanse Revolutionaire Garde hen te rekruteren om bij thuiskomst informatie door te spelen naar de terreurtak van de IRGC over potentiële doelwitten. Dit hebben leden van Britse en Israëlische veiligheidsdiensten aan de krant bevestigd.

Niet alleen Joodse doelen – zoals synagogen – liggen in het vizier van de door Iran gerekruteerde Britse sjiieten, ook leden van de Iraanse oppositie zijn hun leven niet zeker. De afgelopen tien jaar heeft Teheran verschillende moordaanslagen gepleegd in Europa, waaronder de geslaagde liquidatie in ons land van Mohammed-Reza Kolahi alias Ali Motamed. Deze Iraanse balling werd vermoord door twee criminelen uit de Bijlmer die van de opdracht hadden kregen van de Marokkaans-Nederlandse misdadiger Naoufal Fassih, die op zijn beurt betaald was door de Iraanse Revolutionaire Garde. De IRGC huurt ook in Groot-Brittannië criminelen in voor aanslagen op tegenstanders van het Iraanse regime.

Opvallend is dat de IRGC zich bij zijn rekrutering juist niet richt op Iraniërs in Groot-Brittannië. Dit omdat zij vaak seculier en regime-kritisch zijn. Teheran richt zich daarom meer op sjiitische immigranten uit Libanon, Irak, Pakistan en Afghanistan. Elk jaar marcheren honderden of zelfs duizenden sjiitische moslims door Londen tijdens de antisemitische demonstratie op ‘Al Quds-dag’ (Al Quds is de Arabische naam voor Jeruzalem), waarbij Hezbollah-vlaggen worden meegedragen en anti-Joodse en pro-Iraanse slogans worden gescandeerd.

Op de foto hierboven: miljoenen sjiitische moslimpelgrims uit de hele wereld verzamelen zich jaarlijks in het Iraakse Karbala tijdens het Arba’in-festival – Foto: Larry E. Johns

Plaats opmerking