Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Israël klaar voor wraakacties van Islamitische Jihad

Redactie 09 mei 2023, 10:35
Israël klaar voor wraakacties van Islamitische Jihad

Nadat de IDF vannacht drie leiders van de terreurbeweging Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) uitschakelde, bereidt de bevolking van de Joodse staat zich voor op de onvermijdelijke vergeldingsacties.

Volgens de gezondheidsautoriteiten van Hamas kwamen bij bombardementen door de Israëlische luchtmacht in de Gazastrook tenminste dertien personen om het leven. Daaronder zouden zes vrouwen en vier kinderen zijn. Daarbij zou het volgens Hamas gaan om de vrouwen en kinderen van de drie gedode PIJ-leiders. Berichten van de terroristische organisatie Hamas over slechtoffers van Israëlische anti-terreuracties zijn echter niet altijd even betrouwbaar. Er zouden ook nog twintig gewonden gevallen zijn.

De operatie in de vroege ochtenduren was een reactie van de IDF op de 104 raketten die Palestijnse terroristen vorige week afschoten op Israëlische burgerdoelen in het zuiden van Israël. De Islamitische Jihad deed dat – met goedkeuring van Hamas dat in Gaza de scepter zwaait – nadat een van zijn leiders zich had dood gehongerd in een Israëlische gevangenis. De reactie van Israël op deze rakettenregen was opvallend terughoudend, blijkbaar wilde Jeruzalem eerst zijn huiswerk doen en er zeker van zijn dat de juiste doelen werden geraakt. Dat gebeurde dus vannacht.

Nu is het voor veel Israëli’s wachten op de onvermijdelijke terreurgolf van de jihadi’s. Bewoners van steden en dorpen die op minder dan 40 kilometer van de Gazastrook leven, hebben de opdracht gekregen binnen het bereik van schuilkelders te blijven. De kans bestaat dat dorpen die het dichtst bij Gaza liggen geëvacueerd worden. In het hele zuiden en centrum van Israël zijn openbare schuilkelders geopend, in ziekenhuizen worden patiënten naar bombestendige delen afdelingen gebracht en in steden ten zuiden van Tel Aviv zoals Ashdot en Ashkelon is treinverkeer stilgelegd.

De drie gedode leiders van de Islamitische Jihad

Bij de operatie van de Israëlische luchtmacht zijn vannacht veertig gevechtsvliegtuigen ingezet. De huizen van de Islamitische Jihad-leiders werden tegelijk gebombardeerd. De drie zijn: Tareq Izz ed-Din, die vanuit een schuilplaats in Gaza PIJ-operaties op de Westelijke Jordaanoever coördineerde, Khalil Bahtini, commandant in het noorden van de Gazastrook, en Jihad Ghanem, lid van de militaire raad van de Palestijnse Islamitische Jihad. De terreurorganisatie heeft de dood van haar drie leiders bevestigd.

In Jeruzalem hebben de leiders van de Israëlische oppositie zich achter de regering geschaard. Zij zullen de anti-terreuroperaties steunen zolang de vijandelijkheden duren.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *