Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Israël woedend om Hitler-vergelijking Rusland

Redactie 02 mei 2022, 13:13
Israël woedend om Hitler-vergelijking Rusland

Israël heeft de Russische ambassadeur in de Joodse staat op het matje geroepen vanwege opmerkingen van Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken.

In een interview met een Italiaanse zender beweerde Lavrov dat de Russische invasie van Oekraïne gerechtvaardigd zou zijn omdat het land Oekraïne ‘denazificeert’. De verslaggever vroeg vervolgens hoe Oekraïne een nazistisch land kan zijn, aangezien president Zelensky Joods is.

Lavrov deed vervolgens een verbluffende uitspraak. “Dat zegt niets, Adolf Hitler had ook Joods bloed, geloof ik,” aldus de minister. “Het Joodse volk zegt dat de meest fervente antisemieten Joden zijn,” voegde hij daar nog aan toe.

Ambassadeur Anatoly Viktorov

De complottheorie dat Hitler een Joodse grootvader zou hebben is al talloze keren door historici ontkracht.

Yair Lapid, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, reageerde woedend op de uitspraken van de Rus. “Dit is een onvergeeflijke en schandalige opmerking, een verschrikkelijke historische blunder en we verwachten excuses,” zei Lapid. “De Joden hebben zichzelf niet vermoord tijdens de Holocaust. De allerlaagste vorm van racisme tegen Joden is Joden zelf de schuld geven van antisemitisme.” Hij voegde daar aan toe dat de Russische ambassadeur een pittig gesprek staat te wachten.

Idan Roll, de Israëlische viceminister van Buitenlandse Zaken noemde de uitspraken een ‘nieuw dieptepunt van antisemitisme’.

De uitspraken van Lavrov kunnen grote gevolgen hebben voor de band tussen Israël en Rusland. Israël hield zich vlak na de inval van Oekraïne enigszins neutraal, om een rol te kunnen spelen bij vredesonderhandelingen tussen de twee landen. Nu er de afgelopen maanden steeds meer beelden van moorden op Oekraïense burgers door Russen troepen naar boven komen, neemt die neutraliteit af. Vorige maand beschuldigde Yair Lapid Rusland expliciet van oorlogsmisdaden. President Volodimir Zelensky heeft bij de regering in Jeruzalem een verzoek neergelegd voor levering van het Iron Dome-systeem. Of dat geavanceerde raketafweersysteem naar Oekraïne gaat is nog niet duidelijk.

Foto’s: Flash90

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *