Jewcy: Jouw man in Teheran
Column

Jewcy: Jouw man in Teheran

Micky Cornelissen 25 april 2021, 11:15
Jewcy: Jouw man in Teheran

Dat het internet niet altijd de meest vriendelijke plek is wisten we al, maar wist u dat sociale media zelfs levensgevaarlijk kunnen zijn? De Israëlische inlichtingendiensten Mossad en Shin Bet rolden vorige week een duister netwerk op, vol bloedmooie vrouwen. Nu zijn er heel wat mannen die best door een mooie vrouw een kopje kleiner gemaakt willen worden, maar het opgerolde netwerk is van een heel ander kaliber. Volgens de Mossad zijn er tientallen, misschien wel honderden nepaccounts actief op Instagram en Facebook die zich richten op Israëlische mannen. De profielen, die zich voordoen als knappe Russische vrouwen, gaan op sociale media actief op zoek naar een Joodse prooi. Zodra ze beet hebben, flirten de nepdames met hun slachtoffers en proberen zij informatie aan hen te ontfutselen.

Dit type internetfraude is allesbehalve nieuw. Jaarlijks worden er wereldwijd duizenden mannen en vrouwen opgelicht door zogeheten catfishes, mensen die zich als iemand anders voordoen op sociale media. In het mildste geval houden slachtoffers een gekrenkt ego over aan zo’n actie, maar het komt regelmatig voor dat de nietsvermoedende doelwitten honderden tot duizenden dollars of euro’s overmaken naar een nepprofiel. Ook kunnen de slachtoffers nog tijden gechanteerd worden met naaktfoto’s die zij in een verliefde of hitsige bui verstuurd hebben. Allemaal ellende dus.

Hilarisch
Het kan natuurlijk altijd erger. Vorig jaar waarschuwde de IDF dat Israëlische soldaten moeten oppassen met wie zij online aanpappen. Er bleek namelijk een tak van Hamas actief te zijn die via nepprofielen gevoelige militaire informatie probeerde los te peuteren. De criminelen verzochten de soldaten een app te installeren om te kunnen videobellen. Na installatie kregen de hoopvolle lovers geen knappe dame te zien, maar werd hun telefoon gehackt en kreeg Hamas toegang tot bestanden van de IDF.

Toch is het nieuwe netwerk nog een stuk gevaarlijker dan dat van bovengenoemde fraudeurs. Volgens de Mossad gaan de nieuwe nepprofielen niet op zoek naar Israëlische militairen, maar richten zij zich op Joodse mannen die vaak naar het buitenland reizen. Bij uitspraken als “Schatje, ik vind het zo sexy als je over uranium praat,” moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Het nieuwe netwerk bestaat namelijk uit medewerkers van de Iraanse inlichtingendienst. Moet u zich voorstellen: ergens in Iran, in een van de overheidsgebouwen, zit dus een afdeling met mannen die de hele dag bezig zijn zoetsappige berichtjes naar Israëli’s te sturen. Wat voor gesprekken hebben die mannen ’s avonds aan de eettafel? “Hoe was je dag schat?”, “Goed hoor, vandaag 27 keer tegen een Joodse man gezegd dat ik dol op hem ben.”

Dat beeld is wellicht hilarisch. Maar waar Hamas genoegen nam met gevoelige informatie, zijn de Iraniërs op iets heel anders uit. De profielen die werden ontdekt door de Israëlische veiligheidsdiensten bleken allemaal tot doel te hebben Joodse mannen naar het buitenland te lokken en ze daar te ontvoeren. Die gijzelaars kunnen vervolgens door Iran worden ingezet om Israël onder druk te zetten.

Nieuwe vriendin
Dat het nieuwe netwerk nu aan het licht komt, is geen toeval, zegt de Mossad. Het Iraanse lokproject gericht op de Israëlische mannen zou tamelijk nieuw zijn, maar wordt nu volop ingezet omdat de Joodse staat na een succesvolle vaccinatiecampagne de grenzen stapsgewijs opent. Steeds meer Israëli’s zullen de komende tijd dus naar het buitenland reizen en daar maken de Iraniërs dankbaar gebruik van. De mannen wordt vooral gevraagd naar landen af te reizen waar Israël diplomatieke banden mee heeft, zoals de Golfstaten, provincies in de Kaukasus en delen van Europa.

Als uw Israëlische familielid dus opeens aankondigt een nieuwe vriendin in het buitenland te hebben, wellicht met Russische roots, kunt u hem maar beter afraden meteen de koffers te pakken. Gechanteerd worden met een naaktfoto is één ding, maar in de handen van Khamenei vallen is toch wel dramatischer.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking