Jewcy: Zwanger of dood
Column

Jewcy: Zwanger of dood

Micky Cornelissen 04 juni 2022, 10:00
Jewcy: Zwanger of dood

Een raar bultje op uw knie, een oor dat maar blijft lopen of al maanden een jeukende navel? Wat het ook is, googel het niet. Op de grootste zoekmachine van het wereldwijde web komt u altijd op een van deze twee scenario’s uit: u bent zwanger of u gaat binnen afzienbare tijd dood. Bent u een man? Toch gefeliciteerd, de kleine zal zich ergens in de komende negen maanden aandienen. Bent u, afgezien van uw jeukende navel, kerngezond? Helaas, u kunt toch maar beter uitkiezen in welke kist u straks graag ligt. Volgens het internet is het ziekteverloop nou eenmaal onafwendbaar.

Het digitale tijdperk heeft daarmee een nieuw soort ingebeelde zieke gecreëerd: de cyberchonder. Huisartsen krijgen steeds vaker te maken met hypochonders die volkomen in paniek zijn omdat ze zich suf hebben gezocht op internet. Die ingegroeide haar op de linkerbil lijkt opeens afkomstig van een of andere tropische parasiet. Of lepra maakt zijn comeback in Europa.

Kroonjuweel
Intussen zijn ook op televisie de medische programma’s niet aan te slepen. Zender TLC staat vooraan met shows als Dr. Pimple Popper – afrader tijdens het eten – en pareltjes als My feet are killing me. Entertainment vol lichaamsvloeistoffen, overtollige huid en aangroeisels die je liever niet op je scherm hebt. Daarnaast zijn er tientallen medische dramaseries. Denk aan E.R., House (‘it’s never lupus!’) en kroonjuweel Grey’s Anatomy.

De laatstgenoemde show loopt al ruim achttien jaar en hoewel je zou vermoeden dat er in die tijd genoeg personeelsleden op vreemde en gruwelijke manieren om het leven zijn gekomen, draait het fictieve Seattle Grace Hospital nog steeds op volle toeren. Hoewel ‘dokter Meredith Grey’ de naamgever van de serie is, kan de productie niet zonder de Joods-Aziatische Christina Yang. Tussen de operaties door brengt de arts haar collega’s en patiënten regelmatig het een en ander over Joodse feestdagen en gebruiken bij.

Kijkers van medische romantiek op tv blijken baat te hebben bij hun liefhebberij. In Israël kwam de 22-jarige Emily Levi onlangs in het nieuws toen ze tijdens een aflevering van Grey een belangrijke ingeving kreeg. De knappe Emily werd als kind geprezen om haar buigzaamheid. Letterlijk dus: het meisje kon met gemak in een split of spagaat zakken en blonk uit in turnen en gymnastiek. Ze werd aangemerkt als groot talent, al had ze zelf geen idee waarom ze het allemaal zo goed kon. De vreugde sloeg na enkele jaren over in groot verdriet, toen de gewrichten van de jonge atlete te pas en te onpas uit de kom schoten. Ze moest zelfs op school stoppen met het schrijven met pen en papier, omdat haar schouder daar spontaan van ontwricht raakte.

Collageen
Doktoren stonden voor een raadsel. Er werd gedacht aan artrose, maar zo’n ernstig geval was niemand ooit tegengekomen. Intussen zat de jonge meid thuis. Sport moest ze opgeven, feestjes waren uit den boze en eigenlijk kon ze niks anders dan op de bank tv-kijken.

Dat bracht onverwacht uitkomst. In een aflevering van Grey’s Anatomy kwam het Ehlers-Danlossyndroom ter sprake, een genetische aandoening die de structuur of functionaliteit van collageen beïnvloedt. Collageen is het belangrijkste en meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam, dat onder meer voorkomt in bindweefsel. “Ze beschreven een toestand die identiek was aan de mijne. Ik deed wat online onderzoek en was ervan overtuigd dat ik het ook had,” zei Levi. En deze keer bleek Emily gelijk te hebben met haar diagnose via internet en televisie. Daarmee waren overigens niet al haar problemen verholpen. Specialisten in Israël konden haar geen passende behandeling geven, maar na maanden wachten mocht Levi naar de VS voor een pijntherapie. Daarmee is ze niet genezen, maar kan ze weer naar buiten en afspreken met vrienden. “Een tweede kans in het leven,” noemt de gelukkige seriekijkster het zelf.

Emily is wellicht de uitzondering in de wereld van de cyberchonders. Toch wil ik u aanraden bij een etterend lichaamsdeel gewoon de huisarts te bellen en niet op de bank te gaan zitten met een bak popcorn, in de hoop dat de diagnose uw woonkamer vanzelf binnenloopt.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking