Jodenhaat als hamerstuk
Opinie

Jodenhaat als hamerstuk

Bart Schut 15 maart 2020, 09:00
Jodenhaat als hamerstuk

In de week dat de Nederkranten berichtten dat Joodse voetballers beveiligers in moeten zetten en Joodse voetballertjes door volwassenen de huid wordt vol gescholden – enkel vanwege hun afkomst – besloot de Partij van de Arbeid dat het tijd was voor een signaal. En als u denkt dat dit er een was van ‘samen staan we sterk tegen antisemitisme’ of ‘zij aan zij strijden de PvdA’ers tegen Jodenhaat’, dan bent u blijven hangen in een grijs verleden en kent u de sociaaldemocraten anno 2020 slecht.

Ja, ze hebben nog steeds de mond vol van solidariteit en zingen bij hun partijcongres de Internationale, al zie je de tenen van de Tweede Kamerleden daarbij bijna krommen van schaamte. Want al zijn de vlaggen nog steeds rood, de stemming is eerder bruin. Wat zeg ik nou, ‘bruin’? Jazeker, de PvdA is vandaag de dag een partij vol Jodenhaters die nog in de kast zitten, of om de modieuze term te gebruiken: institutioneel antisemitisch.

De afgelopen week hadden de sociaaldemocraten de dubieuze eer als eerste politieke partij in Nederland (en voor zover ik heb kunnen achterhalen in West-Europa) expliciet een motie aan te nemen tégen de antisemitismedefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Partijleider Lodewijk Asscher was er vorig jaar in geslaagd zijn Kamerfractie achter die definitie te scharen, maar in een partij die de onfrisse denkers Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk voortbracht, was het slechts een kwestie van tijd voor de antisemitische vleugel Asscher zou terugfluiten.

Hamerstuk
Zo geschiedde. Een zekere Rien Platteschorre diende een motie in. Rien is actief bij ‘Rotterdam voor Gaza’, een club die grossiert in verhalen over hoe Israël Palestijnse baby’s vermoordt en jaarlijks een ‘Nakbaherdenking’ organiseert waar Hamasactivisten graag geziene gasten zijn. Nu denkt u natuurlijk: dit soort gajes wordt op zijn minst weggehoond bij een PvdA-partijcongres en op zijn best met niet al te zachte hand door de beveiliging verwijderd. Helaas, het tegendeel is waar.

De PvdA is geen veilige haven, geen ‘safe space’ meer

Platteschorres met leugens doorspekte motie kreeg zoveel steun van de leden, dat zij niet eens in stemming hoefde te worden gebracht. U leest dit goed: bij de Nederlandse sociaaldemocraten is Jodenhaat een hamerstuk. Aangenomen en verder tot de orde van de dag. Sta er even bij stil. Een definitie die is ontworpen door een organisatie die Holocaustherinnering tot doel heeft, wordt als hamerstuk afgeschoten bij het congres van de opvolgerpartij van de SDAP. Trek die lijn door: zouden de PvdA’ers van nu in februari in staking zijn gegaan tegen Jodenhaat of juist ervoor? (Toegegeven, de laatste arbeiders hebben deze regentenpartij al in de vorige eeuw verlaten, maar toch ben ik blij dat mijn grootouders als levenslange leden dit niet mee hoeven te maken).

Dit alles werpt een nieuw licht op Asschers halsstarrige weigering het antisemitisme in zusterpartij Labour aan de kaak te stellen: zijn eigen club is geen haar beter. Zelfs Labourleider Jeremy Corbyn ging uiteindelijk akkoord met de hele IHRA-definitie. Net als het Europees Parlement, de Duitse Bondsdag, de Oostenrijkse regering en de radicaallinkse gemeenteraad van Amsterdam.

Dat types als Rien Platteschorre onderdak vinden in de PvdA geeft aan hoe institutioneel antisemitisch de partij is, ook na de afscheiding van de grijze wolven in schaapskleren van Denk. Dat de overgrote meerderheid van de leden instemt met leugens als ‘de IHRA-definitie stelt kritiek op Israël en solidariteit met de Palestijnen gelijk aan antisemitisme’ – iets wat de definitie expliciet uitsluit – bewijst dat de PvdA geen veilige haven, geen ‘safe space’ – nog zo’n modieuze term – meer is voor Joden. De partijleiding is te bang voor leden- en stemmenverlies om stelling te nemen tegen de Jodenhaters in eigen gelederen.

Reken er maar op dat ze volgend jaar weer allemaal bij de Dokwerker staan, die foute salonsocialisten met hun rode krokodillentranen. Ook en vooral in de PvdA geldt: we zijn dol op dode Joden, de levende mogen de zee in gedreven worden. Liefst de Middellandse, maar de Noordzee is ook goed.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking