Joodse familie eist Picasso terug
Nieuws

Joodse familie eist Picasso terug

Redactie 23 januari 2023, 15:27
Joodse familie eist Picasso terug

Erfgenamen van de Joods-Duitse zakenman Karl Adler eisen een schilderij van Pablo Picasso terug. Het kostbare stuk is nu in het bezit van het Guggenheim Museum in New York en zou tussen de 100 en 200 miljoen euro waard zijn.

De nazaten hebben bij de rechtbank van New York een aanklacht ingediend tegen het museum. Zij zeggen dat Adler het werk in 1938 ver onder de werkelijke waarde heeft verkocht omdat hij moest vluchten voor de nazi’s. Hij kocht La repasseuse in 1916.

Om zijn vlucht te kunnen bekostigen verkocht hij de Picasso aan Justin Thannhauser. Volgens de erfgenamen maakte deze man misbruik van Adlers benarde positie en betaalde hij slechts een tiende van de werkelijke waarde. In 1978 liet Thannhauser het na aan het beroemde museum in New York.

Volgens het Guggenheim Museum klopt de claim niet. In een reactie laat het weten uitvoerig onderzoek te hebben gedaan naar de herkomst van het doek. Daaruit zou zijn gebleken dat er geen rechtsgrond is voor teruggave. In de jaren 70 zou er contact geweest zijn met een zoon van Adler, om meer over de geschiedenis van het werk te weten te komen. Ook tijdens dat contact is het woord ‘roofkunst’ niet gevallen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking