Joodse organisaties klagen Baudet aan
Nieuws

Joodse organisaties klagen Baudet aan

Redactie 07 december 2021, 14:20
Joodse organisaties klagen Baudet aan

Het Centraal Joods Overleg (CJO), het CIDI en vier Joodse Shoa-overlevenden zijn een kort geding gestart tegen Forum-leider Thierry Baudet.

De organisaties vinden dat de politicus uitlatingen heeft gedaan die beledigend en kwetsend zijn voor de slachtoffers van de Shoa. Baudet vergeleek meerdere keren de Jodenvervolging door de nazi’s met de coronamaatregelen.

Het kort geding dient volgende week in Amsterdam. De partijen willen dat de rechtbank een aantal uitingen van Baudet op sociale media onrechtmatig verklaart. Hij zou de berichten moeten verwijderen en een verbod moeten krijgen op het delen van beeldmateriaal van de Shoa in het kader van de coronamaatregelen. Als Baudet zich daar niet aan houdt, zou volgens de initiatiefnemers een dwangsom van 25.000 euro per dag opgelegd moeten worden.

Het CIDI en CJO halen drie uitingen van Baudet aan. Het gaat om de tekst “De ongevaccineerden zijn de nieuwe Joden, de wegkijkende uitsluiters zijn de nieuwe nazi’s en NSB’ers” en een vergelijking tussen ongevaccineerde kinderen die niet naar een sinterklaasfeest mochten en een Joods jongetje uit het getto van Lodz tijdens de Tweede wereldoorlog. Daarnaast noemde Baudet het ‘ironie ten top’ dat voormalig concentratiekamp Buchenwald bij een tentoonstelling coronabeperkingen oplegt aan niet-gevaccineerden.

Op sociale media gaat een screenshot rond dat afkomstig zou zijn uit een Whatsappgroep van Forum-leden. Daarin schrijft een deelnemer onder andere dat de aanklagers ‘neporganisaties’ zijn. ‘Bovendien vergelijken we het heden niet met de holocaust, maar met de systematische uitsluiting van joden eind jaren 30,” aldus het anonieme lid.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking