Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Kanen met Krant: Kebab van vis en aubergines

Redactie 03 december 2018, 00:00
Kanen met Krant: Kebab van vis en aubergines

Volgend najaar verschijnt mijn kookboek TLV wereldwijd, dan niet uit te spreken als ‘teeel-vee’, maar als ‘tie-el-vie’.

Reuze leuk natuurlijk, maar zo’n buitenlandse uitgave brengt de nodige kopzorgen met zich mee. Het gaat namelijk nogal eens mis met de vertaling. Vaak wordt daarvoor een professional ingehuurd die evenveel ervaring heeft met het vertalen van kookboeken als van gebruiksaanwijzingen voor elektrische tandenborstels. In het beste geval heeft hij zijn linguïstieke schaapjes op het droge, maar aan keukengogme zal het hem ontbreken. Soms wordt daarom gekozen voor een culinair deskundige. Die weet dat een frying pan een koekenpan is en géén frituurpan, maar krijgt op zijn beurt geen fatsoenlijke zin op papier. Het liefst zou ik de verhalen en anekdotes in mijn boek toevertrouwen aan een literair vertaler en de recepten aan een culinair expert. Maar als auteur heb je daar niets over te zeggen.

Hoe zeer het mis kan gaan blijkt uit Neni’s Tel Aviv, een uit het Duits vertaald kookboek dat sinds een maand of twee TLV gezelschap houdt op de toontafels. Met de maten en hoeveelheden is nochtans niets mis, want in Oostenrijk, het land van auteur Haya Molcho, hanteert men ons metrieke stelsel. Zodra ounces grammen en inches centimeters moeten worden, loopt het in de soep. Dan sta je vertwijfeld met een koffiemok in de hand je af te vragen hoeveel een halve kop patentbloem is. En hoe je ervoor zorgt dat de oven de voorgeschreven temperatuur van exact 177 graden Celcius bereikt (350 graden Fahrenheit).

In het vertaalde Tel Aviv-kookboek vliegen de onbekende producten ons om de oren. Waar moeten we heen voor sivri-peper, muscovado-suiker, sriracha-saus en magic mountain-basilicum? Een culinair onderlegde vertaler had gekozen voor de beste alternatieven: groene chilipeper, bruine suiker, chilisaus en ordinaire basilicum. Ook zoiets: voor het frituren en bakken wordt steevast om koolzaadolie gevraagd. In Nederland zijn zonnebloemolie en arachideolie veel gangbaarder. Hilarisch zijn de ‘dadeltomaten’, een letterlijke vertaling van het Duitse Datteltomaten. Het gaat hier om kleine romatomaatjes. Ik mag toch hopen dat de lezer van de Engelstalige versie van TLV straks geen vergeefse zoektochten onderneemt naar bunch tomatoes of chestnut mushrooms.

Omdat Neni’s Tel Aviv heus geen onappetijtelijk kookboek is, heb ik een van de recepten herschreven in begrijpelijk Nederlands. Daarbij bleek dat van de smakelijk ogende tomaat, ui en groene peper op de foto opmerkelijk genoeg geen spoor te bekennen is in de beschrijving. Die bereiding heb ik er voor u bijbedacht.

Het zal u niet verbazen dat, hoe verheugd ik ook ben met de komst van tie-el-vie, ik mijn hart vasthoud.

Voor 3-4 personen

  • 1 grote aubergine
  • 500 g zeebaarsfilet
  • 4 kleine uien
  • 3 tenen knoflook
  • 5 groene chilipepers
  • 15 g peterselie
  • 30 g koriander
  • 1 flinke tl zout
  • 2 coeur de boeuftomaten
  • olijfolie
  • 4 el Griekse yoghurt

Bereiding

  • Rooster de aubergines boven open vuur of, als je geen gasfornuis hebt, onder de grill van de oven. Laat de aubergines enigszins afkoelen en peuter de zwartgeblakerde schil eraf. Laat minstens twee uur uitdruppelen in een vergiet. Druk met je handen vervolgens het vruchtvlees samen, om zo het overgebleven vocht eruit te persen.
  • Snij de zeebaarsfilet in zeer dunne blokjes. Schil 2 uien en de knoflook en hak ze fijn. Ontdoe 1 chilipeper van zijn pitjes en snij in dunne ringen. Hak de peterselie en koriander fijn. Doe alles in de kom met het zout en kneed tot een egale massa. Laat 30 minuten opstijven in de ijskast.
  • Verwarm de oven voor op zijn heetste grillstand, liefst 300 graden. Mocht je oven een ventilator hebben, zet die dan uit. Halveer de tomaten en overgebleven uien en plaats met de overgebleven chilipepers in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en grof zout. Zet vlak onder de grill in de oven. Afhankelijk van de oventemperatuur zijn de groenten na 10-25 minuten gekaramelliseerd en prachtig zwartgeschroeid.
  • Wrijf je handen in met olijfolie en vorm kebabs met een doorsnede van 3 à 4 cm. Druk de balletjes een beetje plat. Zet een pan op hoog vuur, giet er olijfolie in en draai dan het vuur weer lager. Bak de kebabs 3 minuten aan iedere zijde goudbruin.
  • Leg de kebabs op de borden en serveer ze met de gekaramelliseerde groenten en Griekse yoghurt.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *