Kolonistengeweld loopt uit de hand
Nieuws

Kolonistengeweld loopt uit de hand

Aanvallen van Joodse extremisten op de Westelijke Jordaanoever zijn een groeiende bron van schaamte en internationaal gezichtsverlies voor de regering van premier Naftali Bennett.

Redactie 28 januari 2022, 08:00
Kolonistengeweld loopt uit de hand

Bewapend met ijzeren staven, stenen en jerrycans met brandstof stormen gemaskerde mannen de kale, rotsachtige heuvel af. Hun doelwit is een groep Palestijnen en Joods-Israëlische activisten die bomen wilden planten nabij de illegale nederzetting Givat Ronen, even ten zuiden van de stad Nabloes op de Westelijke Jordaanoever. De extremistische kolonisten mishandelen de Palestijnen en Joodse activisten van de organisatie Rabbijnen voor Mensenrechten, en steken een auto in brand. Ten minste zes activisten en een onbekend aantal Palestijnen raken gewond.

Dit soort incidenten is inmiddels schering en inslag op de Westoever. Maandag, slechts drie dagen na het beschreven geweldsincident, reden Joodse extremisten toeterend door de straten van Hawara, ook in de buurt van Nabloes. De rechts-religieuze kolonisten vierden de vrijlating van een van hen en deden dat door Palestijnen aan te vallen en auto’s te vernielen. Hierbij raakten drie Palestijnen gewond. Dit bijna-dagelijkse geweld is zo uit de hand gelopen dat minister van Defensie Benny Gantz aankondigde hard te zullen optreden tegen wat hij ‘nationalistische misdaden’ noemt: “Wie met stenen gooit en auto’s in brand steekt, is een terrorist.”

Stigmatisering
Ook minister van Openbare Veiligheid Omer Bar-Lev is het geweld van de Joodse extremisten beu en spreekt van ‘een ernstige stap te ver in de terreur door extremistische kolonisten’. BarLev verdedigde zich tegen de kritiek dat leger en politie te weinig of te laat ingrijpen bij deze incidenten. Hij stelde dat het geweld mogelijk niet van kolonisten ter plaatse afkomstig is, maar van anderen ‘die van elders komen’. Als het leger dan arriveert, zijn de daders alweer vertrokken, meent Bar-Lev. Linkse politici en activisten wijzen erop dat leger en politie wel op tijd en bij de les zijn als het geweld van Palestijnse zijde afkomstig is.

De kolonisten in Givat Ronen hebben inmiddels te horen gekregen dat hun illegale heuveltop-nederzetting door het leger gesloopt zal worden. Maar deze maatregel is in de Israëlische politiek en zelfs binnen de regering zeer omstreden. Hoewel ook premier Naftali Bennett zich duidelijk tegen het geweld van de kolonisten heeft uitgesproken, waarschuwt hij tegen stigmatisering van alle Joodse bewoners in Judea en Samaria. Opvallend is dat Bennett net als veel andere rechtse politici langdurige banden met de kolonistenbeweging heeft: de premier is voormalig directeur van de Yesha-raad, de overkoepelende organisatie van Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. Deze raad spreekt zich overigens regelmatig uit tegen het geweld van de extremisten.

Een Arabisch-Israëlische demonstrante protesteert tegen het geweld in haar gemeenschap

Bij de keel
De Arabische gemeenschap in Israël zelf wordt geteisterd door een niet-aflatende geweldsgolf tussen rivaliserende familieclans en criminele bendes. Vorig jaar kwamen 128 Arabische Israëli’s om het leven door gewelddadige criminaliteit. Dat is bijna een verdubbeling in drie jaar tijd. Deze week werd een baby geraakt door een verdwaalde kogel in het bedoeïenendorpje Mulada. Eerder deze maand ging er een schok door de Arabische gemeenschap toen de vierjarige Ammar Hujayrat omkwam in een schietpartij tussen criminele bendes op een speelplaats.

De Arabisch-Israëlische onderwereld wordt gedomineerd door vijf familieclans die hun geld met name verdienen met onderhandse leningen tegen woekerrentes. Deze bendes grepen de macht in het criminele milieu nadat de regering in 2003 een offensief was begonnen tegen de Joodse maffia in Israël. De clans doken in het vacuüm dat door dit optreden was gecreëerd en hebben zich de afgelopen jaren zwaar bewapend met het ‘arsenaal van een klein leger’, zoals premier Bennett het omschreef. Volgens veiligheidsminister Bar-Lev houden de bendes de Arabische gemeenschap ‘bij de keel’. De regering-Bennett heeft een miljardeninvestering aangekondigd om de oorzaken van de geweldsgolf te bestrijden.

Foto’s: Flash90

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking