Koninginnen
Nieuws

Koninginnen

Administrator 06 december 2017, 00:00
Koninginnen

Foto: Claudia Kamergorodski

In deze speciale Chanoeka-editie van het NIW vindt u de laatste afllevering van de bijzondere serie die historicus Bart Wallet voor ons maakte onder de titel De Oranjes en de Joden. Daarin wordt duidelijk dat zowel koningin Juliana als koningin Beatrix Israël een warm hart toedroegen. Wat níet in dit laatste deel aan bod komt is dat de jonge prins Willem-Alexander ooit in het geheim een bijbelreis naar Israël maakte. De eerste buitenlandse bezoeker die koning Willem-Alexander op paleis Noordeinde ontving, was president Shimon Peres. Een feestelijke gelegenheid waarbij overduidelijk bleek dat Peres en de leden van het Koninklijk Huis elkaar een warm hart toedragen.

Helaas staat er nog geen retourbezoek gepland. Dat is jammer want het koninklijk paar zal de ogen uitkijken in het land waar in zeventig jaar zo ontzettend veel is opgebouwd. De koning zal kunnen zien hoeveel werk er tussen zijn eerste bezoek en nu is verzet, en naar ons weten heeft koningin Máxima nog nooit voet op Israëlische bodem gezet. Bovendien gaat de technologische ontwikkeling in Israël in een razend tempo – zo’n bezoek zal ook de Nederlandse bedrijven die altijd in de slipstream van de koninklijke karavaan meereizen, geen windeieren leggen. Eerder al keek Neelie Kroes haar ogen uit. Ze gebruikte wat ze in Israël had gezien als inspiratie voor haar organisatie die start-ups in Nederland moet gaan stimuleren. En ik weet zeker dat veel Israëli’s zich zullen vergapen aan de prachtige outfits van Máxima.

Over koninginnen gesproken, een kijktip: 14 december zendt de Joodse afdeling van de Evangelische Omroep een documentaire uit over de legendarische Bloeme Evers-Emden die jarenlang haar vaste plek had als columniste in het NIW. Bloeme was de ongekroonde koningin van Joods Nederland. Ze stond boven de partijen en werd door zowel atheïstische en liberale als orthodoxe Joden gerespecteerd. Ze overleed vorig jaar een paar dagen na haar negentigste verjaardag in haar geliefde Israël. Als ola chadasja – nieuwe immigrante. Wij denken op de redactie in ieder geval nog vaak aan haar, toen ons deze week een foto van haar onder ogen kwam, moesten we collectief even glimlachen, zie het artikel op de pagina hiernaast.

Mede namens bestuur en medewerkers van het NIW wens ik u een fijne, warme en feestelijke chanoeka sameach.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking