Koningsdag op sjabbes
Binnenland

Koningsdag op sjabbes

Redactie 31 januari 2013, 00:00
Koningsdag op sjabbes

Door: Jaron Beekes

Het zal even wennen zijn, Konings- in plaats van Koninginnedag. Voortaan vieren we de vorstelijke verjaardag niet op 30 april, maar op de 27e. Vooral voor de inwoners van Amstelveen (en oh ja, ook het pittoreske dorpje De Rijp) lopen de zaken anders dan verwacht. Amstelveen, thuishonk van de grootste Joodse gemeenschap van Nederland, had zich verheugd op koninklijk bezoek dit jaar. De oranjebitter stond al koud en de liedjes waren ingestudeerd. Maar dat feest gaat niet door vanwege de inhuldiging -zeg nooit kroning!- van Koning Willem-Alexander. Geen probleem, Amstelveen kan best een jaartje wachten. Het wordt niet Koninginnedag 2013, maar Koningsdag 2014 in Amstelveen, zo heeft de Rijksvoorlichtingendienst (RVD) inmiddels laten weten. Maar 27 april valt dat jaar wél op een zondag. Om de zondagsrust niet te schenden wordt het feest in 2014 dan maar verplaatst naar de zaterdag ervoor.

Creatief 

Uitgerekend een bezoek aan Amstelveen naar sjabbat verplaatsen, je zou het een gotspe kunnen noemen. David Serphos, bestuurslid van de Oranjevereniging Amstelveen en voormalig NIHS-voorzitter, ziet dat anders. „Wij willen dat zo veel mogelijk mensen deel kunnen nemen aan deze viering. Als dat dan toevallig op zaterdag plaatsvindt, so what? Ik ben geen religieuze autoriteit, maar volgens mij is het op sjabbat niet verboden om naar leden van de koninklijke familie te zwaaien.” Een eventuele deelname van Joodse vertegenwoordigers aan de viering komt volgens Serphos niet in gevaar. „Of er een actieve rol voor de Joodse gemeenschap is weggelegd, weten we nog helemaal niet. Zover zijn we niet in de planning, zeker niet nu het naar 2014 wordt opgeschoven. Maar als dat zo zou zijn, zie ik het probleem niet. Iedereen kan gewoon aanwezig zijn, mensen mogen toch doen wat ze willen? En tja, als Willem- Alexander besluit om Amstelveen om tien uur ’s ochtends aan te doen, moeten we maar kiezen, óf naar sjoel, óf naar de Koningsdagviering. Het is een vrij land. Bovendien,” benadrukt Serphos, „de Joodse gemeenschap is altijd creatief met dit soort situaties omgaan. Ik weet nog uit mijn tijd als voorzitter van de NIHS, dat dodenherdenking eens op een vrijdagavond viel. Toen hebben we besloten sjabbat een halfuur later in te laten gaan, zodat vertegenwoordigers bij de plechtigheid konden zijn.”

Verrassing

Burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Amstelveen, die zich als uitgesproken pro-Joods profileert, gaat liever niet inhoudelijk op de kwestie in. Wel laat hij via een woordvoerder weten: „Dit kwam voor ons ook als een verrassing, wij zijn van tevoren niet geconsulteerd. Maar het is een beslissing van de RVD, en die moet je respecteren.” Overigens lijkt Joods Nederland zich er niet druk om te maken, afgezien van wat discussie op Twitter. In 2006 werd Koninginnedag ook van zondag naar zaterdag verschoven en we hebben het overleefd, is de teneur. Dan maar geen koopjesjagen op de vrijmarkt, volgend jaar. NIHS-voorzitter Ronnie Eisenmann: „Willem-Alexander is van harte welkom voor een dienst in onze nieuwe sjoel.” Ron van der Wieken, voorzitter van LJG Amsterdam: „We zijn nu eenmaal een kleine minderheid, en ik voel me hierin niet gepasseerd, beledigd of gekwetst.” Toch is het jammer dat het feest niet, in plaats van naar de zaterdag, naar de maandag is verplaatst. Heel Nederland zou Joods Amstelveen dankbaar zijn voor een extra vrije dag

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking