Le Pen wil af van dubbel paspoort
Buitenland

Le Pen wil af van dubbel paspoort

Redactie 17 februari 2017, 00:00
Le Pen wil af van dubbel paspoort

Le_Pen,_Marine-9586In Frankrijk is grote beroering ontstaan nadat Marine Le Pen deze week aankondigde een einde te willen maken aan de dubbele nationaliteit van Frans-Israëlische Joden.

De presidentskandidaat van het rechts-populistische Front National wil af van alle dubbele paspoorten uit landen buiten de EU (met de opvallende uitzondering van Rusland). “Israël is geen Europees land en ziet zichzelf ook niet zo,” meent Le Pen, dus zullen Franse Joden na haar verkiezing tot president hun Israëlische nationaliteit moeten opgeven. Doen zij dat niet dan verliezen zij hun Franse paspoort, al betekent dat niet dat zij het land zullen moeten verlaten, verzekerde de FN-leidster.

Meyer Habib, parlementslid voor de centrumrechtse UPI en zelf Franco-Israëli, begrijpt niets van Le Pens voorstellen. “Het probleem zit hem niet in twee of drie nationaliteiten, maar in gedeelde waarden,” aldus Habib. Bovendien, waarschuwt hij: “Israël is de levensverzekering van de Joden in Frankrijk. Als het zeventig jaar geleden had bestaan, was er geen Holocaust gekomen.” Naar schatting zijn er zo’n 150.000 Franse Joden met meer dan één paspoort.

Foto (Foto-AG Gymnasium Melle/Wikipedia)

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking