Leven? Of Theater? in Rialto vanaf 12 april
Agenda

Leven? Of Theater? in Rialto vanaf 12 april

Frank Kromer 08 maart 2012, 00:00


dagelijks de film Leven? Of theater? van Frans Weisz in Rialto

Leven? Of Theater? zo noemde de Duits-joodse kunstenares Charlotte Salomon (Berlijn 1917 – Auschwitz 1943) de meer dan zevenhonderd gouaches die haar levensverhaal tonen. Vlak voor haar deportatie gaf zij deze in bewaring met de woorden “Bewaar dit goed, het is mijn hele leven!”

Na de Kristallnacht in 1938 werd Charlotte door haar vader en stiefmoeder naar haar grootouders in Zuid-Frankrijk gestuurd. Daar was ze getuige van de zelfmoord van haar grootmoeder. Ook kwam ze erachter dat haar moeder in 1926 een einde aan haar leven had gemaakt. Om niet waanzinnig te worden, besloot Charlotte ‘iets heel krankzinnig bijzonders’ te ondernemen. In achttien maanden van geconcentreerd werken maakte zij Leven? Of Theater?. Niet veel later werd Charlotte naar Auschwitz gedeporteerd en vermoord.

De Nederlandse regisseur Frans Weisz maakte in 1980 Charlotte, een speelfilm over het leven en werk van Charlotte Salomon. In de nieuwe documentaire bezoekt Birgit Doll, de hoofdrolspeelster uit die film, de plaatsen waar Salomon haar levensverhaal schilderde. De rode draad wordt gevormd door een nooit eerder gepubliceerde brief die Weisz van Charlottes stiefmoeder kreeg. Betrokkenen lezen voor het eerst de brief en geven hun reactie op een dramatische onthulling.

Voor meer informatie:
www.rialtofilm.nl

Plaats opmerking